Nieuws

 • Wandelvakantie Thailand - Kantharalak

  Twee dagen weinig op internet gedaan, wel wat dringende zaken maar tot een ve...

  Lees meer
 • Wandelvakantie Thailand Nong Khai

  We hebben een keurige kamer en een mooi zwembad in Nong Khai, dus maar eerst ...

  Lees meer
Meer nieuws

Camino De Santiago De Compostela - Muxia - Fisterra

Datum:  12 juni t/m 14 juni 2017

De weg naar het einde van de wereld.

Bij het voltooien van de Camino de Santiago de Jacobsweg . Na aankomst in Santiago wandelden de vroegere pelgrims nog door naar Finisterre. De naam Finisterre is afgeleid van het Latijnse Finis Terrae, het einde van de wereld, oftewel daar waar de wereld ophoudt.

Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, 90 kilometer westelijk van Santiago, is door de Romeinen Finisterrae gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent

Andere lezing is dat de plaats was waar de apostel Jacobus voor het eerst voet aan land zou hebben gezet op het Iberische schiereiland. Door de eeuwen heen was het dan ook gebruikelijk voor vele pelgrims om na korte rustpauze in Santiago de  Compostella de tocht te hervatten, om ook deze mythische plek te bezoeken.

Ook voor dit gedeelte heeft men een pelgrims paspoort (credencial) bij zich, die je dagelijks laat afstempelen. Als men de route heeft voltooid ontvangt men in Fisterra een document het `Compostelaat` van de weg naar Cabo Fisterra

Wandelen ook over deze Camino naar Finisterre zonder bagage, alleen met een dagrugzakje.
Elke ca. 6 á 8 kilometer een verzorgingspostje met drinken en eten. Een wandelvakantie met het gevoel van een pelgrim, door de contacten met andere pelgrimgangers

Er  bestaat de mogelijkheid om te vliegen en weer terug vanaf Santiago de Compostella

Informatie:

 • Etappe 1

  12 juni 2017

  Etappe 1: Santiago de Compostela - Negreira - Rapote 28 kilometer

  Na dat we vanaf de kathedraal in noordelijke richting het plein verlaten. Hier zijn de pijlen nog wat moeilijk te vinden. Maar zodra we beneden zijn zijn onze gele pijlen en de afstandspalen weer voldoende aanwezig om ons op het goede pad te houden. 

  Over rustige landwegen en bospaden stijgen we naar de Monte de Aro. Door een boerenlandschap met met af en toe een dorpje gaan we naar het westen. Als we eindelijk het stuwmeer zien liggen weten we dat ons einddoel van deze dag Olveiroa niet ver meer is.

  Na het verlaten van de stad klimmen we gestadig omhoog schaduwrijke eucalyptus bossen en  hebben prachtige uitzichten over de groene heuvels van Galicië vanaf de Alto Mar do Olvellas.


  We vervolgen onze weg na Negreira, voor vele pelgrims het eindpunt van hun dag etappe naar Rapote, zodat we de volgende dag een kortere afstand dan hun kunnen doen.

 • Etappe 2

  13 juni 2017

  Etappe 2: Rapote - Olveiroa 28 kilometer

  Een kleine brug over de rivier de Barcala leidt de pelgrim uit Negreira. Op bepaalde punten langs de weg, de camino fuseert met de oude Camino Real naar Fisterra. De suggestieve namen van steden zoals Camino Real en Portocamino doen denken aan deze routes.Voor aankomst op de bestemming van vandaag in Olveiroa, passeert u de kleine dorpjes van Vilaserio, Maronas en Corzon.

 • Etappe 3

  14 juni 2017

  Etappe 3: Olveiroa - Muxia 32 kilometer

  De wandeling vandaag begint vanuit Olveiroa naar de dam van Castrelo en klimmen tot de rivier Xallas. Na 5 kilometer de splitsing Fisterra / Muxía hier houden wij rechtdoor aan, langs de windturbines.
   
  Het pad gaat verder door Santa Baia en de sportfaciliteiten van O Conco , een plek geschikt is voor wat rust. Dan zullen we het dorpje Dumbría bereiken. Daarna 6 kilometer vinden we Senande en de typische binnenland landschap van Coruña, uit niets blijkt dat de zee erg dichtbij is.
   
  De eerste dorpen in de gemeente Muxía zijn Quintans en Os Muíños. Daarna is de stad van de legende en de zee is voor ons. 

  Het heiligdom van A Nosa Señora da Barca torent boven Muxía. Op eerste kerstdag in 2013, de kerk getroffen door een verschrikkelijke brand die het bijna platgebrand en het moest volledig worden herbouwd. Het vuur leek te zijn veroorzaakt door blikseminslag direct slaan op het dak van de kerk. 

  Voor de kerk is de populaire "Pedra de Abalar" te vinden. De legende vertelt dat het de vorm van een vat is, omdat de Heilige Maria aangekomen is aan de kust van Galicië. Bezoekers voeren het ritueel van onder te gaan, en dus de naam "Pedra dos cadrís", wat betekent dat de onderrug in het Gallisch.
 • Etappe 4

  15 juni 2017

  Etappe 4: Muxia - Fisterra 29 kilometer

  Onderstaande kaart, van Eroski Consumer , toont de route van Finisterre (Fisterra in het plaatselijke dialect, Gallego)

  Omdat we in 2013 de Camino van Finisterre naar Muxía liepen, wandelen we nu in de andere richting, komt men hier ook gele pijlen met een "F" aan de tegenovergestelde weg naar Finisterre te tonen!  We zullen beginnen met een behoorlijke steile klim van 275 meter naar Facho de Lourido.  

  Het grootste deel van de Camino van Muxía naar Finisterre gaat over verharde wegen, ze zijn erg rustig en landelijk en laten je genieten van het dorpsleven. Halverwege ongeveer 14 kilometer, komt in Lires. Maar voor we deze plaats bereiken krijgen we een ruwe, rotsachtige en onverharde wegen, die we afdalen naar beneden, Het is een geweldig stadje om te stoppen voor onze lunchbreak.

  We komen langs een schilderachtige zagerij om uiteindelijk in Fisterra aan te komen.

  We zullen tot de zon ondergaat op het einde van de wereld verblijven. Laten we hopen dat we een prachtige zonsondergang zullen mee maken als afsluiting van onze Camino

  16 juni 2017

  Rit van Finistère naarLaredo

  We rijden na het ontbijt onze eerste etappe weer richting huis. (650 km) en hebben een overnachting  in een Hotel in Laredo, bij het strand nog in Spanje

  17 juni 2017

  Rit naar nabij Parijs/Orléans

  Direct na het ontbijt vertrekken voor een lange rit tot nabij Parijs, waar we zullen overnachten

  18 juni 2017

  Terugkomst in Breda in de middag

  Normaal arriveren we tussen 14 en 17.00 uur weer in Breda, dit is natuurlijk afhankelijk van de drukte op de wegen.
  Maar iedereen is in alle voorgaande jaren weer op tijd kunnen geraken.

Inbegrepen

De overnachtingen in Hotels, Albergues, zowel op 2 tot max. 4 persoonskamers.

Alle maaltijden, onderweg om de ca. 7/8 km een verzorging, bagage vervoer, vervoer Santiago de Compostela - Fisterra

Niet inbegrepen

Consumpties zijn voor eigen rekening. 
De eerste dag dient u wel zelf voor een lunchpakket voor je zelf te zorgen, deze is voor de avond. 

Inschrijven

Camino Santiago
 Beschrijving  Prijs
 Wandelreis  Leon - Santiago de Compostela  incl. maaltijden, overnachtingen (appartement, hostels en hotels) en vervoer. Nederlandse wandelgids, bagagevervoer, verzorging onderweg  € 1490,-
 Wandelreis  Porto - Santiago de Compostela  incl.. maaltijden, overnachtingen (appartement, hostels en hotels) en vervoer,Nederlandse wandelgids, bagagevervoer, verzorging onderweg  € 1490,-
 Verlenging naar Finistère en Muxia  € 290,-

 De richtprijs van deze reis is inclusief huisvesting, maaltijden vervoer en begeleiding.

Aanmelden dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal
€ 290,- over te maken op Bankrekening  NL79 INGB0003732710 t.a.v. M.H.Tromp te Weert met vermelding Santiago Finistera of € 995,-  voor Porto - Finisterra of Leon - Finisterra

Denk aan een reis- en annuleringsverzekering. 
Restant reissom dient steeds 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.
 

tevoet naar santiago

Meld je aan


"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

Nieuws

 • Wandelvakantie Thailand - Kantharalak

  Twee dagen weinig op internet gedaan, wel wat dringende zaken maar tot een ve...

  Lees meer
 • Wandelvakantie Thailand Nong Khai

  We hebben een keurige kamer en een mooi zwembad in Nong Khai, dus maar eerst ...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
Daelenbroek 32
6002 VN Weert

+31 (0)6 52 78 88 06