Nieuws

 • 1e dag van de International Waendel Walk Wellingborough

  WAT KAN IK ZEGGEN ? MOOI, MOOI, MOOI deze 1e dag van de International Waen...

  Lees meer
 • Pelgrimsdag Pelgrimshoeve Kafarnaum te Vessem

  Het was een prachtige dag vandaag! Voor het eerst dit jaar steeg de temperatu...

  Lees meer
Meer nieuws

Camino Leon - Santiago De Compostela

De Chemin Saint Jacques, in Spanje bekend als de Camino de Santiago, is een pelgrimstocht naar het graf van de apostel Jacobus op het Iberisch Schiereiland. De reis kan vanuit diverse motieven worden ondernomen: religieus, sportief, cultureel, historisch of persoonlijk. Het is een ontdekkingstocht naar jezelf, waarbij je nieuwe mensen ontmoet en leert hoe je met anderen omgaat.

Datum:  8 mei t/m 25 mei 2024

Een weg van sterren

stenen geven de weg aanVolgens een legende droomde Karel de Grote ooit over een melkweg van sterren die zich uitstrekte van Friesland tot het noordwesten van Spanje. De sterrenweg leidde hem naar Santiago, naar het graf van de apostel Jacobus, en sindsdien hebben velen zijn voetsporen gevolgd. Deze pelgrimstocht blijft tot op heden pelgrims van diverse achtergronden aantrekken.

Tijdens de voettocht draag je een pelgrimspaspoort (credencial) dat je dagelijks laat afstempelen. Na het voltooien van de route ontvang je in Santiago de Compostela een document, de Compostela, als bewijs dat je minimaal de laatste 100 kilometer te voet hebt afgelegd. De pelgrimstocht bestaat uit dagelijkse trajecten van ongeveer 25 kilometer, waarbij je slechts een dagrugzak bij je hebt. Om de 6 tot 8 kilometer is er een verzorgingspost met eten en drinken. Indien nodig, kunnen kortere dagafstanden worden geregeld dankzij een beschikbare minibus.

De overnachtingen vinden plaats in hostels, hotels en dergelijke. De maaltijden, meestal bestaande uit een pelgrimsmenu, zijn inbegrepen. Vervoer vanuit Nederland wordt verzorgd door een minibus, die ook zorgt voor transfers naar de overnachtingsadressen en het vervoer van de bagage.

Informatie:

BIJEENKOMST PELGRIMSHOEVE VESSEM
Alleen bij voldoende belangstelling eind april

 

 

 

PROGRAMMA

Het programma is afhankelijk van het aantal deelnemers. Mogelijk wordt er een extra busje ingezet, anders wordt er gevlogen naar Leon. Bij een vlucht vertrekken we 's avonds op 8 mei en komen de volgende dag, of afhankelijk van de vluchttijden dezelfde dag, aan in Leon.


7 mei 2024

Breda naar Chartres-en-lumieres

Hier overnachten we en maken 's avonds mooie wandeling ca 2 a 3 uur bij de Kathedraal met lichtbeelden en muziek. Vanaf het invallen van de duisternis. Overnachting op eenvoudig hotel op 2 persoonskamers

8 mei 2024

Rit Chartres - Bilbao

wandelvakantie volledige verzorging santiago de compostela 1

Overnachting op 2 persoonskamers nabij Bilbao

9 mei 2024

Rit Bilbao - Villecelama/León

In de namiddag tijd om de Kathedraal van Léon te bezichtigen en de eerste stempel te halen. We omtmoeten de de groep vanuit Burgos in een voorplaatsje van Leon en wandelen met hun na de lunch na de Cathedraal


Donderdag 9 mei 2024 

León - Le Virgen del Camino 10 km

Kathedraal Leon santiago de compostela caminoWe beginnen onze reis naar Puente Castro, waar we aankomen en genieten van een kop koffie in de bakkerij boven.

Daarna verkennen we de stad León. Rond vier uur arriveren we bij ons hotel.

Later op de dag trekken we eropuit voor een wandeling om de afstand van de volgende dag te verkorten. Houd er echter rekening mee dat de kathedraal en enkele kerken tussen 14.00 en 18.00 uur gesloten zijn tijdens onze tocht naar Santiago de Compostela.

Santiago brugWe eindigen de dag met een wandeling van 10 km naar Oncina de la Valdoncena, na La Virgen del Camino, waar we de nacht doorbrengen.

Vrijdag 10 mei 2024

La Virgen del Camino  - Puente de Órbigo 25 km

Vandaag volgen we een rustigere route langs onverharde wegen, vermijdend de drukke N120. Onze reis naar Puente de Órbigo duurt 25 km, waarbij we genieten van de activiteit op de maïs- en bietenvelden.

wandelvakantie volledige verzorging santiago de compostela 1We brengen de avond en nacht indien beschikbaar door in Nuestra Señora de Lourdes, waar zowel de maaltijd als de wijn uitstekend zijn.

Een hoogtepunt van de dag is de Romeinse brug die Puente de Órbigo verbindt met Hospital de Órbigo, ideaal voor enkele prachtige foto's

De plaats Puente de Órbigo wordt door een mooie Romeinse brug met Hospital de Órbigo.

Altijd mooi voor een paar mooie foto’s.

Zaterdag 11 mei 2024

Puente de Órbigo - Astorga - Santa Catalina d Somoza 26 km* 

ocebeiro camino de santiago compostela

Bisschopelijk paleis gaudi AstorgaOnze wandeling voert ons door het robuuste landschap van de Paramo, gelegen in de provincie León. Het terrein transformeert geleidelijk van robuust naar glooiend en roept beelden op van een duinlandschap, compleet met een vleugje vegetatie.

Tegen de tijd dat we het kruis van Santo Toribio bereiken, net voor de stad Astorga, zal onze lunch klaarstaan. Vanaf deze plek hebben we een prachtig uitzicht op de stad beneden, met de kathedraal als een prominent herkenningspunt.

Vanaf dit punt beginnen we onze afdaling naar de stad. Astorga zelf herbergt een indrukwekkende kathedraal en het Bisschoppelijk Paleis, een verbluffend bouwwerk ontworpen door de Catalaans-Spaanse architect Antoni Gaudí. Dit gebouw, opgetrokken in de Catalaans-modernistische neogotische stijl, is een echte blikvanger.

Ons volgende doel op de route is Santa Catalina de Somoza. De weg naar dit pittoreske dorpje brengt ons langzaam een heuvel op, waardoor we onderweg kunnen genieten van een adembenemend uitzicht over de omliggende bossen.

Zondag 12 mei 2024

Santa Catalina d Somoza – Rabanal del Camino  11 km*


Santiago de compostela Santa Catalina de SomozaNa het achterlaten van de vlakke vlaktes van Castilië, bereiken we de Montes de Leon. Dit is een minder ruige bergketen, bestaande uit dorpjes die hun bestaan danken aan de gestage stroom van pelgrims op de Camino.

Onze reis voert ons door het pittoreske dorp El Ganso. De route van vandaag is een spectaculaire tocht, rijk aan weelderige vegetatie en indrukwekkende panorama's. De dorre vlaktes en eindeloze zandpaden behoren nu tot het verleden.

Onze eindbestemming van de dag is Rabanal del Camino, waar we niet alleen de nacht zullen doorbrengen, maar ook een welverdiende lunch zullen genieten die al op ons wacht.

 

Maandag 13 mei 2024

Rabanal del Camino – El Acebo 21 km
afwisseling-camino-de-santiago-compostela

Foncebadon langs de camino de Santiago de CompostelaOnze Camino begint langzaam te klimmen richting Foncebadon, een plaatsje vol ruïnes die dankzij de Camino steeds meer mogelijkheden biedt voor herontwikkeling en restauratie.

Van daaruit zetten we onze tocht voort naar het Cruz de Hierro (Ijzeren Kruis), een betekenisvolle plek waar veel pelgrims een steen of een persoonlijk voorwerp achterlaten als symbolisch gebaar. In het verleden was dit gebied een soort vuilnisbelt, maar tegenwoordig wordt het regelmatig schoongemaakt en vind je er voornamelijk stenen. Ook wij voegen een steen toe aan deze bijzondere plek.

We vervolgen onze weg naar het dorpje Manjarin, dat nu bestaat uit vervallen huizen maar met een zeer unieke herberg. Het landschap rondom is adembenemend mooi. Deze bijzondere herberg wordt gerund door volgelingen van de Tempeliers en hoewel we er niet tussen de honden en katten zullen overnachten, is het zeker de moeite waard om er een foto te maken en een stempel te halen.

Na nog eens 8 kilometer te hebben afgelegd, bereiken we El Acebo. Op een terras hier kunnen we ontspannen en nagenieten van deze prachtige wandeldag

Dinsdag 14 mei 2024

El Acebo – Cacabelos 31 km

weg naar El Acebo op de camino de Santiago de ompostelaVele pelgrims op de camino

In dit gebied zijn vele schaapsherders die hun kudde hoeden, en met een beetje geluk treffen we er een. Het is altijd een genot om te zien hoe de herders en hun honden vreugde vinden in hun werk. Voor ons vormt dit een aangename achtergrond tijdens onze wandeling. Op regelmatige afstanden komen we onze posten tegen, die voor ons als kleine toeristische uitstapjes dienen, zo zou je het kunnen zeggen ;-)

Onze tocht brengt ons door Ponferrada, een stad waar ooit vanuit het fort de Tempeliers waakten over de veiligheid van de pelgrims op de sterrenroute. Een wandeling door deze plaats is absoluut de moeite waard. Wijk even van de route af door de stadspoort, en je komt uit op het plein met het gemeentehuis.

We sluiten de dag af met een overnachting in Cacabelos.

Woensdag 15 mei 2024

Cacabelos -  Las Herrerias 28 km

verzorgingspost camino de santiago de compostela

Terwijl we door talloze wijngaarden wandelen, genieten we volop van de adembenemende uitzichten die de route ons biedt. In het dorp Piros pauzeren we voor ons ontbijt. Het valt op dat veel huizen in deze streek flessen water bij de voordeur hebben staan. Aanvankelijk zouden we kunnen denken dat deze voor de passerende pelgrims zijn, maar een lokale Spanjaard legt uit dat deze flessen eigenlijk bedoeld zijn om honden af te schrikken. Ze zouden zo ontmoedigd worden om tegen de muren van de huizen te plassen. Weer een mysterie op de Camino de Santiago opgelost.

Na het passeren van Villafranca del Bierzo bevinden we ons een groot deel van de tijd langs de bijna verlaten N-6. Hoog boven ons strekken de indrukwekkende viaducten van de nieuwe autoweg zich uit. Er bestaat echter een alternatief pad, de Camino de Venduro, dat na een splitsing hoger langs de bergrug gaat om uiteindelijk weer samen te komen met de hoofdroute. Hoewel deze route prachtig is, is hij aanzienlijk zwaarder dan de weg volgen.

Ondanks het feit dat er een groot viaduct met een verkeersweg door het dal naar de pas van O'Cebreiro loopt, ervaren we geen hinder van autoverkeer op de wegen die we volgen. Onze overnachting brengen we door in een schilderachtige vallei bij Las Herrerias in El Capricho de Josana, een plaats die bekend staat om zijn charme en gastvrijheid.

Donderdag 16 mei 2024

Las Herrerias – Triacastela  29 km 

lange weg op de camino de santiago de compostela

We beginnen de dag met een onvergetelijke klim van 220 meter naar La Faba, waarna we verdergaan naar O Cebreiro, dat zich nog eens 320 meter hoger bevindt.

Het bergdorpje O Cebreiro, gelegen op de grens tussen Castilië en Galicië, biedt een adembenemend uitzicht, op voorwaarde dat het weer helder is. O Cebreiro heeft een lange geschiedenis als bedevaartsoord op de route naar Santiago de Compostela. Het dorp ligt in de autonome provincie Galicië en heeft alle charme van een traditioneel bergdorp.

In O Cebreiro heeft zich volgens de overlevering ooit een wonder voorgedaan, maar dit is al 600 jaar geleden en heeft nooit veel aandacht gekregen in de pers.

Vanuit O Cebreiro dalen we af naar Triacastela, het eindpunt van onze dagtocht.

Vrijdag 17 mei 2024

Triacastela  – Sarria  18 of 26 km

pelgrimsbron-camino-de-santiago-compostela

Als we kiezen voor de route die langs het klooster van Samos loopt, is het een reis van 26 kilometer. Vanaf daar hervatten we onze oorspronkelijke route, waarbij we vergeten dorpen doorkruisen op weg naar Sarria. Er zijn twee varianten voor deze route en de splitsing bevindt zich direct in het dorp.

We volgen boerenpaden die ons omhoog leiden door een groen dal, en we passeren het dorpje San Xil. Ondertussen genieten we van het uitzicht op de Alto de Ricabo en op twee prachtige dalen. Later wandelen we onder dikke, oude eikenbomen die kreunen onder de invloed van de wind.

Vervolgens bereiken we de stad Sarria, doorkruist door de Rio Sarria. Het is een charmant stadje. Vanaf dit punt komt er een einde aan de rust op de Camino, omdat we nu te maken krijgen met bussen vol wandelaars die de laatste 100 kilometer van de route afleggen.

Zaterdag 18 mei 2024

Sarria - Portomarin 22 km

100 km paal camino de santiago de compostelaverzorging camino de santiago compostela

Op deze dag zullen we door diverse kleine gehuchten wandelen. We komen net voor het gehucht Ferreiros langs het officiële 100 km punt. Het is belangrijk om te weten dat, door een aantal wijzigingen in de route net voor Santiago, we uiteindelijk meer kilometers zullen moeten afleggen dan oorspronkelijk aangegeven.

Vanaf Ferreiros beginnen we aan onze afdaling naar Portomarin, gelegen aan de rivier de Miño. Dit gedeelte van de route is verrassend lang en kan meer kilometers beslaan dan men in eerste instantie zou denken.

Bij het bereiken van Portomarin worden we begroet door de indrukwekkende brug over de rivier O Mino. Het is een opmerkelijk zicht, net zoals de trap die op een eigenzinnige wijze het middelpunt van de lokale rotonde vormt. Het zijn deze unieke kenmerken die Portomarin een bijzonder en gedenkwaardig onderdeel van onze reis maken.

Zondag 19 mei 2024

Portomarin  – Palais de Rei 24 km

We klimmen we naar de Alto de Ligonde daarna weer afdalende naar Palais de Rei. Waar we vlak voor de plaats zullen overnachten in een uitstekende accommodatie. 

Maandag 20 mei 2024

Palais de   Rei  – Arzúa 29 km

steeds weer een stempel in het pelgrimspaspoorteeuwenoude bruggen op de camino de santiago de compostelaNa een afdaling betreden we nu het glooiende landschap rondom Melide, op de Camino. Santiago lijkt bij elke stap dichterbij te komen.

Bijzonder is de lokale bar waarvan het plafond bezaaid is met petten en hoedjes, een uniek gezicht dat de unieke cultuur van de Camino benadrukt.

Het einde van onze tocht is nu duidelijk in zicht. We passeren het markeerpunt van 50 km en weten dat we over slechts twee dagen onze eindbestemming zullen bereiken.

We sluiten de dag af met een overnachting aan het begin van Arzúa, het voorportaal van onze finale bestemming.

Dinsdag 21 mei 2024

Arzúa – San Marcos 29 km*

Vandaag staat ons een behoorlijk lange route te wachten, maar gelukkig is het terrein relatief vlak, wat de wandeling aanzienlijk vergemakkelijkt.

We zullen even op onze tanden moeten bijten om deze etappe te voltooien, maar de beloning aan het einde van de dag is een welverdiende rust in San Marcos, waar we de nacht zullen doorbrengen. 

Woensdag 22 mei 2024

Sregen camino de santiago compostelaan Marcos –Santiago de Compostela  10 km*

zonsopgang camino de santiago compostela

Het laatste traject naar Santiago is wellicht niet het meest schilderachtige. De rondwegen en buitenwijken kunnen onze laatste stappen op de Camino enigszins belemmeren, totdat we eindelijk de Kathedraal bereiken.

De mis begint om 12.00 uur, dus we plannen om vroeg te beginnen. Dit geeft ons voldoende tijd om onze Compostela te verzamelen voor de grote menigte arriveert.

Natuurlijk hopen we dat het wierookvat gaat zwaaien. Gelukkig hebben we dit vaak mogen ervaren, helaas afgelopen jaar helaas niet. Mogelijk komt het dat men meerdere pelgrimsmissen

Na de mis nuttigen we gezamenlijk een maaltijd en daarna is iedereen vrij om te doen wat ze willen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn, is er de mogelijkheid om een gratis maaltijd voor eerste 10 pelgrims met hu Compostela te halen bij het meest luxueuze hotel, de Parador. Het is een unieke kans die je niet wilt missen op deze bijzondere dag

Met de bus kunnen we makkelijk ons hotel bereiken.

parador hotel santiago de compostelaDonderdag 23 mei 2024

Verlenging Porto - Santiago of naar Nederland

Afhankelijk van het aantal deelnemers wat verder gaat enwelke er teruggaan wordt er gevlogen of met het busje naar huis gereden.

Of er op 23 mei of een dag later gevlogen wordt is afhankelijk wat de mogelijkheden zijn.

Als er een extra busje teruggaat terug gaat. Het andere busje zal naar Porto rijden. Mocht er intresse zijn zou men ook vanaf Porto terug kunnen vliegen naar Amsterdam afhankelijk van de mogelijkheden

We rijden in de ochtend als er met het busje gereden wordt richting Bilbao voor onze overnachting.

Vrijdag 24 mei 2024

Richting Nederland overnachting onderweg.

We overnachten in de omgeving van Tours/Parijs in Frankrijk

Zaterdag 25 mei 2024

Terugkomst in Breda in de middag

*De lange dagafstanden zullen verder worden aangepast door enigszins met de start- en finishplekken te schuiven, waardoor de afstanden over de andere dagen evenrediger worden verdeeld. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat wandelvermogen met de dagen zal toenemen. Na een aantal dagen van voortdurend wandelen zul je merken dat je vrij gemakkelijk grotere afstanden kunt afleggen. Echter, het is essentieel om goed naar je lichaam te luisteren en ervoor te zorgen dat je jezelf niet overbelast. Het gaat immers om de reis, niet alleen om de bestemming.

Inbegrepen

De overnachtingen in Hotels, Albergues, zowel op 2 tot soms mogelijk max. 4 persoonskamers.

Alle maaltijden, onderweg om de ca. 7/8 km een verzorging, bagage vervoer, vervoer vanaf Weert en Breda.
De ANWB routebeschrijving naar Santiago de Compostela, een pelgrimspaspoort en ontmoetingsdag in Vessem

Niet inbegrepen 

Consumpties zijn voor eigen rekening. 
De eerste dag dient u wel zelf voor een lunchpakket voor je zelf te zorgen, deze is voor de avond. 

Inschrijven

Beschrijving Prijs

Santiago León - Santiago de Compostela

Wandelreis   incl.. maaltijden, overnachtingen (appartement, hostels en hotels) en vervoer

€ 1950,-*

Toeslag 1   persoonskamer indien U alleen wilt slapen

ca. € 720,00

 

 

 

* De richtprijs van deze reis is inclusief huisvesting, maaltijden vervoer en begeleiding bij minimaal 7 deelnemers

Aanmelden  

dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal € 500,- over te maken op Bankrekening  NL79 INGB0003732710 t.a.v. M.H.Tromp te Drachten  met vermelding  Santiago Leon-Santiago
Drie maanden voor vertrek dient € 1000,- aanbetaald te zijn
Restant  van de reissom dient steeds 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Denk aan een reis- en annuleringsverzekering. 
 

Meld je aan

tevoet naar santiago
"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

Nieuws

 • 1e dag van de International Waendel Walk Wellingborough

  WAT KAN IK ZEGGEN ? MOOI, MOOI, MOOI deze 1e dag van de International Waen...

  Lees meer
 • Pelgrimsdag Pelgrimshoeve Kafarnaum te Vessem

  Het was een prachtige dag vandaag! Voor het eerst dit jaar steeg de temperatu...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
p/a Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten

66 643354939 Thailand (5 uur tijdsverschil momenteel)/+31652788806
 • Cafe Tsjoch Drachten

  Cafe Tsjoch Drachten bruin café

  Café Tsjoch is een gezellig en sfeervol bruin café in hartje van Drachten. Een café dat voor een ieder wat te bieden heeft.

  Bezoek de website
 • De hele wereld verbonden via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Lees meer
 • De Wandelsite

  De Wandelsite

  De Wandelsite wandelen Met een groepje van 7-10 mensen een wandeltocht maken? Meld je aan voor de gratis wandelagenda

  Lees meer
 • Wandelsportvereniging OLAT

  wsv OLAT wandelsportvereniging

  wsv OLAT OLATNieuws Ons nieuwsblad, OLATNieuws, verschijnt 11 keer per jaar. Maandelijks ontvangen de leden het.

  Bezoek de website
 • IML-Wandelingen

  IML-Wandelen in de wereld

  IML-Wandelen in de wereld

  Overzicht tochten
 • Wandelagenda

  Wandelagenda

  Wandelagenda Nederland

  Zoek een wandeling
 • Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden
 • Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Lees meer
 • Wandelpaden OLAT

  Wandelpaden OLAT

  OLAT heeft in de jaren verschillende wandelpaden uitgezet, waar gidsen van verkrijgbaar zijn

  Overzicht bekijken

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.