Nieuws

 • HELP DE MENSEN VAN IMOGIRI YOGJAKARTA

  HELP DE MENSEN VAN IMOGIRI YOGJAKARTA Nog maar een week terug wandelden we...

  Lees meer
 • Wandelreis-Korea

  IML-Korea aangekomen in Seoul en een korte wandeling gemaakt. Een wandeling langs de rivier de Cheonggyecheon.

  Lees meer
Meer nieuws

9e Walkers Festival of Lithuania Jurbarkas / Vaasa Finland

Internationaal wandelfestival Litouwen/Lietuvos Republika

Datum: 28 juli t/m 13 augustus 2018

Aansluitend naar de 3 daagse Vaasa in Finland en 2-daagse in Verdal Noorwegen mogelijk.

pana Vilnius

PROGRAMMA VAN DE TOCHT

Deelname aan dit wandelfestival, deze heeft in 2015 de IML-walk status gekregen voor Litouwen (Lithuania).

De ervaring van vier jaar deelname en verkenning van het land zitten in mijn wandelreisprogramma verwerkt.

Zo ziet u werkelijk iets van het land en laat mij hierbij uw begeleider zijn.

Je zal in Jurbarkas een enorm enthousiaste wandelorganisatie treffen en vriendelijke wandelaars, die het geweldig vinden dat we daarheen komen. Iedereen wil wel een woordje met je wisselen al is het taalprobleem er soms wel. Men heeft een gezellig kampeer- en festivalterrein, waar het na afloop van de wandelingen goed vertoeven is. De wandelroutes zijn met zorg uitgezet en er is ruim voldoende drinken en eten onderweg verkrijgbaar. Voor de liefhebbers is er zelfs tapbier op de verzorgingsplaatsen.

Litouwen zelf is grotendeels glooiend maar niet zo vlak als Nederland, maar heeft vele prachtige natuurgebieden.
Ook de oude steden als Vilnius, Kaunus en Klaipeda zijn mooi om te zien.
Tijdens deze wandelreis laat ik je de mooiste plekje zien en we wandelen door vele natuurparken. 

I.v.m. de overnachtingsmogelijkheden is er een deelnemersaantal van maximum 18 personen voor deze complete wandelreis.

 • Kaunis-Vilnius-Centraal-Litouwen

  Zaterdag 28 juli 2018

  Verzamelen in de ochtend en vliegen vanaf Eindhoven of Amsterdam naar Vilnius. 

  Na aankomst nemen we eerst de busjes ontvangst. Brengen we de koffers naar het hotel, waar we de kamers verdelen. Hierna hebben we een gezamenlijke maaltijd nabij ons hotel. 
  Mogelijk brengen we alvast een kort bezoek aan het oude centrum.  

  Zondag 29 juli  2018

  Vilnius -oude stad  - TV-toren

  Vandaag maken we een rondwandeling door en om het oude stadsdeel van Vilnius, waar we alle bezienswaardigheden van deze prachtige stad zullen bewonderen. Je zal versteld staan van de schoonheid van deze stad en de onverwachte plekjes.

  In de avond bezoeken we de TV-toren waar we op 165 m. van een drankje en een maaltijd zullen genieten. Terwijl we boven 360 graden in het rond draaien, kunnen we genieten van uitzicht over de stad en zijn omgeving. 

  Maandag 30 juli 2018

  Kasteel van Trakai - Kernavé

  We rijden van dag een rit dooor de omgeving. We maken een stop en een wandeling bij het Kasteel van Trakai.  In het plaatsje met kleurrijke huizen, proeven we natuurlijk de Kibinai. Dit soort vleespasteitje is een beroemde specialiteit van Trakai. Waar we mogelijk een boottocht maken om het kasteel. Maken verfdervandaag een korte wandeling bij het rustige plaatje Kernavé, een slaperig dorpje bij het idyllische Nerisdal met hoge vestingheuvels.

  We overnachten nogmaals in Vilnius, dus 's avonds kan je nog genieten van het oude centrum van Vilnius.

  Dinsdag  31 juli 2018

  Merkiné - Grutaspark - Druskininkai

  wandelfestival-litouwen-201321

  wandelfestival-litouwen-201320Als we verder rijden komen we in de plaats Merkiné waar we een rondwandeling maken over de oude vestingheuvels, die er omheen liggen. Van boven kunnen we de prachtig kronkelende rivier bewonderen. Wat verder bereiken we de Piramide van Merkiné, een bijzondere bedevaartplek midden in de bossen waar een groot aantal Litouwers naartoe komen. Het is een aparte ervaring om dit mee te maken.

  De overnachting is in Druskininkai, een bijzondere plaats op een afgelegen plek in het natuurpark Dzukija, niet ver van de sovjetgrens. De stad is gelegen in een schilderachtig landschap met rivieren , meren, heuvels en bossen, waar we een wandeling door zullen maken. 

  Hier bezoeken we het Grūtaspark In 2001 werd het Grūtaspark geopend, waar allerlei beeldhouwwerken, monumenten en gereedschappen uit het Sovjettijdperk verzameld werden. We zullen daar een wandeling doorheen maken en het is interessant om al deze oudere standbeelden uit de Sovjetperiode te zien.wandelfestival-litouwen-grutaspark

  In de avond kan eventueel het Aquapark zwembad voor 2 uur relaxen of rondslenteren tussen 21 en 22 uur is er een lichtorgel fonteijn in werking.

  Woensdag 1 augustus 2018

  Natuurpark Dzukija wandelen - Zervynos - Kaunas

  We maken een wandeling (ca 1 uur) vanuit het dorp Marcinkonys, door het grootste moeras van Litouwen. Verhoogde plankenpaden en een observatieplatform bieden ons prachtige uitzichten.

  Daarma maken we een wandeling door het gebied van 14, 10 of 7 kilometer en maken een picknick in deze plaats.

  We brengen een bezoek aan Zervynos. In Zervynos waan je je in het Litouwse platteland van de 18de en 19de eeuw. Het bestaat uit 48 huisjes, waarvan 8 als zeer waardevol beschouwd omdat ze de eeuwenoude houtcultuur uit de regio zeer goed wisten te bewaren. In die zin wordt Zervynos gezien als openluchtmuseum, daar het leven er nog zijn gewone gang gaat en men er zweert bij ouderwetse landbouwwerktuigen en waterpompen.

  Daarna rijden we naar Kaunas, waar we overnachten.

  Donderdag 2 augustus 2018

  Kaunas - Jurbarkas

  merkine-vesting heuvels-litouwen-201313Na het ontbijt zullen hier een rondwandeling maken.

  Het oude centrum wordt gedomineerd door een majestueuze, vaak afbrokkelende, mix van gotische en renaissance-stijlen met een cluster van 16de-eeuwse koopmanshuizen rond het stadhuis. De hoofdstraat Vilnius, was in de 13de eeuw de weg die de stad verbond met Vilnius.

  In de 14de eeuw werd een stenen kasteel gebouwd aan de samenvloeiing van de Nemunas en de Neris rivieren om aanvallen van de kruisvaarders te weerstaan. Het was het eerste stenen kasteel in Litouwen dat een belangrijke rol gespeeld heeft in het stadsafweersysteem. Kaunas Castle is een gotisch gebouw met twee rijen van beschermende muren en is het enige kasteel van dit type in Litouwen. Een nederzetting vormde zich rond het kasteel en groeide uit tot de hedendaagse stad.

  Rond het middaguur rijden we naar Jurbarkas voor het aanmelden en de opening. We overnachtenin een fijne B&B op 7 kilometer afstand om daar een aantal dagen te overnachten. 

 • Zuvintas-Jurbarkas Walkers Festival

  Vrijdag 3 augustus 2018

  Jurbarkas  Walkers Festival of Lithuania Jurbarkas

  Rit naar Jurbarkas en aanmelding voor het wandelfestival Walkers Festival of Lithuania Jurbarkas.

  IML-walk litouwen IML wandeltochten Jurbarkas Lithuaniat shirt litouwen

  familie wandelaars Litouwen

  Hier wordt overnacht in een in een op 7 km van de plaats gelegen B&B

  In de middag openingsceremonie en 's avonds muziek en dans op het festivalterrein 

  Zaterdag 4  en  Zondag 5 augustus 2018

  Walkers Festival of Lithuania Jurbarkas

  wandelfestival-litouwen-vlaggenControlepost wandelfestival1e wandeldag Walkers Festival of Lithuania Jurbarkas 10, 22 of 34 km. (IML 20 km en meer) Met bussen naar de startplaats 

  2e wandeldag Walkers Festival of Lithuania Jurbarkas 10, 24,  32km. (IML 20 km en meer

 • Riga Letland - Klaipeda

  Maandag 6 augustus 2018

  Siaulai - Kruizenheuvel - Riga - Letland

  wandelfestival-litouwen-kruizenheuvelrigaNa het ontbijt vertrekken we. Bezoeken vandaag Siaulai en de Kruizenheuvel, op deze zadelvormige terp staan en hangen duizenden kruizen en dagelijks komen er vele bij. De plaatsing van de kruizen wordt al 1831 gedaan en ze zijn in verleden hebben de sovjets ze een paar maal verwijderd, maar steeds werden ze er weer op nieuw geplaatst.

  In de middag maken we een rondwandeling in Riga de hoofdstad van Letland en hebben de avond de tijd om verder kennis te maken. We overnachten in een prachtig hotel midden in het centrum, zodat we alles binnen loop afstand kunnen bezoeken. 

  We maken in de middag begeleide wandeling met een Engelstalige gids door de binnenstad.

  Dinsdag 7 augustus 2018

  markthallen riga

   Letland vrije dag - Riga - excursie Sigulda - kasteel van Turaida

  Kasteel van Turaida SiguldaVrije besteding of ga mee met een excursie met wandelingen in de omgeving Sigulda (€ 25,- , incl. lunch en entreegelden).  

  Siguilda letland

  Om 08.00 uur bestaat er voor de liefhebbers van natuur nog een rondrit naar Sigulda op het programma. Siguilda ligt tegen een steile helling aangebouwd en kijkt uit over de Gaujavallei.  We zullen ter plaatse een rondwandeling maken de bezienswaardigheden.

  Het Gauja National Park is de meest bezochte toeristische plaats in Letland. Voor de schilderachtige oevers van de rivier de Gauja, oude kastelen en grotten deze plaatsen staan ​​bekend als de "Zwitserland van Letland" sinds het begin van de 18e eeuw.

  Daar bezoeken wij het kasteel van Turaida met zijn prachtige park, een beeldentuin en museum. 
  Een andere bezienswaardigheid in de omgeving is een rode zandstenen grot, de Gütmanisgrot. Dit is de grootste grot van het Baltisch gebied.

  Sigulda kasteel

  Op de wanden vind je meer dan driehonderd jaar oude graffiti. 

  Siguilda letland labyrint van zelfontdekking

  Het water dat de grot in miljoenen jaren heeft uitgeslepen borrelt nog steeds op. 

  Gütmanisgrot Siguilda letland

  De grot is vernoemd naar een zekere Gütmanis, die het naar ijzer smakende water als geneesmiddel toepaste

  Dan, na oude kastelen rijden we naar de Krimulda - de mystieke plaats van oude Livs.

  kerk Krimulda
  We zullen het zien kerk van Krimulda, dat is meer dan 800 jaar oud, en zal lopen helemaal door het labyrint "Lily" - het labyrint van zelfontdekking.

  Ragana De werf van de heksOnze excursie eindigt bij Ragana - "De werf van de heks". Maak prachtige foto's en hebben een nationale Letse lunch met verse Letse bier!

  Daarna rijden we weer terug naar Riga.
  Waar we de verder middag en avond nog voor ons hebben.

   

   

 • Kuldiga - Klaipėda - Nida

  Vrijdag 10 augustus 2018 

  Kuldiga - Palenga - Klaipéda

  In de ochtend rijden we naar Kuldiga.  In Kuldīga ligt de Ventas rumba, een 240 meter brede natuurlijke waterval in de Venta, die ter plaatse als de breedste waterval in Europa wordt beschouwd. De hoogte is echter slechts één meter.

  Het stadje zelf heeft een goed bewaard historisch (vooral 17de-eeuws) centrum en wordt wel het Venetië van Letland genoemd, vanwege de prominente rol van het riviertje de Alekšupīte.

  De stenen brug over de Venta dateert in zijn huidige vorm uit 1926. De voornaamste kerk van Kuldīga, de Sv. Katrīnas baznīca (Catharinakerk) is gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, tevens de beschermheilige van het stadje. 

  In de middag rijden we na de lunch door naar Palanga waar we een bezoek brenegn aan de pier en de wandelpromenade van deze badplaats.

  Om na de zonsondergang, die we op de pier nekijken doorrijden naar onze overnachting in Klaipėda.

  Klaipeda-litouwen

  Zaterdag 11 augustus 2018

  Klaipéda - Koerse Schoorwal - Nida

  In de ochtend met de ferry bezoeken we de Koerse Schoorwal en brengen een bezoek aan Nida en Raganu Kalnas (Heksenheuvel).

  wandelfestival-litouwen-schoorse wal

  Deze heuvel staat vol met houten beelden met afbeeldingen uit de Litouwse mythologie; trollen, heksen en duivels.

  Men kan in de omgeving de hoogste zandduinen van Europa vinden. In oude Duitse films, toen reizen naar Afrika nog zeer kostbaar en tijdrovend was, heeft deze locatie dan ook regelmatig als 'woestijn' gefungeerd. Het hoogste duin is Vecekrugo kopa (Duin van de Oude Herberg), 67 meter hoog, dat ten noorden van Nida ligt.

   Mocht je willen kun je deze zestig meter hoge zandduin beklimmen, voor een fraai uitzicht over de zee.

  Na de lunch in Nida rijden we weer terug naar de vaste wal

  Zondag 12 augustus 2018
   
  Maken daar een rondwandeling door het oude stadcentrum van Klaipéda en rijden na de lunch naar Airport Vilnius om te overnachten.
  afhankelijk van de vluchttijden kan dit gewijzigd worden

  Maandag 13 augustus 2018

  Terugvlucht Nederland

  In de ochtend vliegen we van Vilnius voor onze vlucht. Aankomst op vliegveld Eindhoven

Prijzen Litouwen wandelreis
 

28 juli t/m 13 augustus 2018

17 daagse wandelreis inclusief vliegticket, vervoer met minibusje, inschrijfgeld,

overnachtingen, ontbijt en diner excursies, Nederlandse begeleiding.
* bedrag voor deelnemers, die Vaasa doen

 € 1655,-/
 € 1595,-*

   1-persoonskamer op verzoek ca.   € 25,- per nacht

Verlengingen Vaasa Finland en Verdal Noorwegen

   
 28 juli t/m 13 augustus 2018 Combinatie Litouwen - Finland ca € 2315,-
 28 juli t/m 29 augustus 2018 Combinatie Litouwen - Finland - Noorwegen ca € 4550,-

* Afhankelijk van tijdstip boeken i.v.m. hotel en ticketkosten enhet aantal deelnemers.

De richtprijs voor de vliegticks Amsterdam - Vilnius 1 augustus 2017

I.v.m. de vliegtickets kosten is het aan te bevelen. Bij interesse tijdig in te schrijven.
De ervaring van 2014 leert dat anders de vliegticket wel € 200,- duurder uit kunnen uitvallen.


 Inbegrepen

 • Vliegticket  Nederland - Vilnius
 • Transfers en bagagetransport tijdens de wandelreis in een personenbusje.
 • Overnachting in hotels en B&B op 2 of 3 persoonskamers incl. ontbijt en diner (exclusief dranken)
 • Begeleiding van Nederlandse reisleiding
 • Stadswandeling in Riga
 • Inschrijfgelden
 • Donatie Asia Care Foundation


Niet inbegrepen

 • lunch
 • privé uitgave
 • rondrit Silguda
 • verzekeringen
 • consumpties
 • lunch en diner op vrije bestedingsdag


Inschrijven

Aanmelden dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal € 750,- over te maken op Bankrekening  NL79 INGB0003732710 t.a.v. M.H.Tromp te Weert  met vermelding Litouwen. Restant van de reissom dient steeds 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.
 

Meld je aan


"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

Booking.com

Nieuws

 • HELP DE MENSEN VAN IMOGIRI YOGJAKARTA

  HELP DE MENSEN VAN IMOGIRI YOGJAKARTA Nog maar een week terug wandelden we...

  Lees meer
 • Wandelreis-Korea

  IML-Korea aangekomen in Seoul en een korte wandeling gemaakt. Een wandeling langs de rivier de Cheonggyecheon.

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
Daelenbroek 32
6002 VN Weert

+31 (0)6 52 78 88 06