Nieuws

 • Hoe het allemaal begon Nieuw-Zeeland en Australië

  Was in die tijd ook erg actief met de wandelwegen en had in 2004 het Airbornepad van Lommel naar Arnhem de wandelgids met een werk

  Lees meer
 • Hoe het allemaal begon met de TT-wandelreizen La Palma

  Tijdens onze vakantie op Lanzarote maakten we gelijk een plan z.s.m. na terugkomst weer een vlucht te plannen maar naar La Palma

  Lees meer
Meer nieuws

Camino Leon - Santiago De Compostela

De Camino de Santiago in Frankrijk genoemd de Chemin Saint Jacques is een pelgrimstocht naar graf van de Apostel Jacobus op het Iberisch Schiereiland.

Men kan dit doen met een religieuze, sportieve, culturele, historische of persoonlijke redenen.

De echte Camino ben je zelf, wie je ontmoet en hoe je tegenover andere bent.

Datum:  21 mei t/m 7/13 juni 2023

Aansluitend naar Muxia en Finisterre/Fisterra mogelijk.

Verlenging Santiago de Compostela - Muxia - Finisterre

7  t/m 13 juni 2023

Een weg van sterren

Op een nacht droomde Karel de Grote van een weg van sterren, een ‘melkweg’ die zich uitstrekte van Friesland tot boven het noordwesten van Spanje. Karel, zo verhaalt de legende, deed wat hem in zijn droom werd opgedragen: Hij volgde de weg van sterren en trok naar Santiago, naar het graf van de apostel Jakobus. Velen zouden in zijn voetsporen treden, tot op heden. Geen pelgrimage in Europa weet momenteel zo’n gemêleerd gezelschap in beweging te zetten.

Tijdens deze voettocht draagt men een pelgrims paspoort (credencial) bij zich, die je dagelijks laat afstempelen. Als men de route heeft voltooid ontvangt men in Santiago de Compostela een document De Compostela. Als bewijs dat je minimaal de laatste 100 kilometer te voet heeft afgelegd.

verzorgingspost camino de santiago de compostelaWandelen over de Camino naar Santiago de Compostela zonder bagage, alleen met een dagrugzakje.
Elke ca. 6 á 8 kilometer een verzorgingspostje met drinken en eten.

Dagelijks een traject van ca 25 kilometer. Door de aanwezigheid van een personenbusje zijn kortere dagafstanden ook mogelijk.

stenen geven de weg aan

Er wordt overnacht in hostels, hotels e.d. 

De maaltijden zijn inbegrepen en bestaan meestal uit een pelgrimsmenu, die langs de route wonen aangeboden. Meestal 3 gangen met brood, water of wijn.

Vervoer vanuit Nederland met een minibus, die tevens de transfers naar de overnachtingsadressen en bagage verzorgd.
  

 

Informatie:

BIJEENKOMST PELGRIMSHOEVE VESSEM
4 mei 2023

 

 

 

PROGRAMMA

21 mei 2023

Breda naar Chartres-en-lumieres

Hier overnachten we en maken 's avonds mooie wandeling ca 2 a 3 uur bij de Kathedraal met lichtbeelden en muziek. Vanaf het invallen van de duisternis. Overnachting op eenvoudig hotel op 2 persoonskamers

22 mei 2023

wandelvakantie volledige verzorging santiago de compostela 1

Overnachting op 2 persoonskamers.

23 mei 2023

Rit Bilbao - Villecelama/León

In de namiddag tijd om de Kathedraal van Léon te bezichtigen en de eerste stempel te halen.

24 mei 2023 

León - Le Virgen del Camino 10 km

Kathedraal Leon santiago de compostela caminoWe rijden naar Puente Castro na aankomst drinken in de ruimte boven de bakkerij koffie.

Hierna wandelen we door Léon in om deze plaats te bezichtigen en rond vier uur arriveren ze bij ons hotel.
Dan gaan ze een stuk wandelen om de afstand van de volgende wat korter te maken.

Wel zullen we er aan moeten denken, dat in de middag tijdens onze hele tocht naar Santiago de Compostela van ca 14.00 tot 18.00 uur de Kathedraal en sommige kerken gesloten zijn.

Om 16.00 uur wandelen we nog 10 km kilometer naar Oncina de la Valdoncena, na La Virgen del Camino en de overnachting is te Le Virgen del Camino

25 mei 2023Santiago brug

La Virgen del Camino  - Puente de Órbigo 25 km

wandelvakantie volledige verzorging santiago de compostela 1We wandelen de variant over de rustige en onverharde wegen , hierdoor vermijden we het wandelen langs de drukke N120.  De weg richting de bergen lijkt eindeloos.

Gelukkig is er nog wat bedrijvigheid op de maïs- en bietenvelden, anderszou  het vandaag maar een saaie
bedoening zijn. Ook de beschrijving klopt niet helemaal want de opgegeven afstand blijkt 12 km te zijn i.p.v. 5 km
die in het boekje staat.

Wij brengen de avond en nacht door in Nustra Sintra de Lourdes. De maaltjd en ook de wijn smaakt hier altijd goed. Het wijngebruik op de Camino is een traditioneel, die pelgrims graag in ere houden.

De plaats Puente de Órbigo wordt door een mooie Romeinse brug met Hospital de Órbigo.

Altijd mooi voor een paar mooie foto’s.

26 mei 2023

Puente de Órbigo - Astorga - Santa Catalina d Somoza 26 km* 

ocebeiro camino de santiago compostelaWe wandelen door het ruige landschap van de Paramo van de provincie León. De route gaat nu over in glooiend terrein en heeft iets weg van een duinlandschap, er is zelfs wat begroeiing.

Bij het kruis Santo Torino voor de stad Astorga wacht onze lunchpost. Wij hebben hier een mooi zicht op de stad en de kathedraal.

Wij dalen af naar de stad

Bisschopelijk paleis gaudi AstorgaIn deze stad ligt een mooie kathedraal en het Bisschoppelijk paleis van Astorga is een bouwwerk van de Catalaans/Spaanse architect Antoni Gaudí, gebouwd in de Catalaans-modernistische neo-gotische stijl.

Ons volgende doel is Santa Catalina de Somoza en op weg daar naartoe voert ons pad langzaam een heuvel op. Dat maakt dat we onderweg een schitterend uitzicht hebben over de bossen.

27 mei 2023

Santa Catalina d Somoza – Rabanal del Camino  11 km*


Santiago de compostela Santa Catalina de SomozaNa het verlaten van het vlakke Castilië en bereiken de Montes de Leon. Een niet zo ruige bergketen door dorpen, die het hebben gered door de stroom van pelgrims op de Camino. We komen door het dorp El Ganso. De route vandaag is geweldig mooi, met veel begroeiing en mooie vergezichten. De dorre vlaktes en eindeloze zandwegen liggen nu achter ons.
We komen bij Rabanal del Camino, waar we ook zullen overnachten, maar waar nu de lunch op ons wacht. 

28 mei 2023

Rabanal del Camino – El Acebo 21 km


afwisseling-camino-de-santiago-compostela

De Camino klimt langzaam omhoog naar Foncebadon . Foncebadon langs de camino de Santiago de CompostelaEen plaatsje met veel ruinë, maar die door de Camini steeds meer mogelijkheden krijgt.

Dan gaat het naar Cruz de Hierro (Ijzeren Kruis) vele pelgrims laten hier een steen of iets persoonlijks achter.

Enkele jaren terug was het daar nog een soort vuilnisbelt, maar nu wordt het regelmatig opgeruimd en liggen er alleen maar stenen. Velen van ons leggen er ook hun steentje bij.

In het dorpje Marjarin zien we alleen vervallen huizen, maar wel een bijzondere auberge.

Het landschap is erg mooi. Een aparte zonderlinge auberge passeren we bij Manjarin, welke door volgelingen van de Tempeliers gerund worden. Overnachten tussen de honden en katten zullen we er zeker niet. Maar een foto en een stempel moet je er zeker bekomen.

Na 8 km bereiken we El Acebo op een terras kunnen we nog nagenieten an deze mooie wandeldag.

29 mei 2023

El Acebo – Cacabelos 31 km

weg naar El Acebo op de camino de Santiago de ompostelaVele pelgrims op de caminoIn dit gebied zijn vele schaapsherder met hun kudde misschien hebben we het geluk er een te treffen.  Het is leuk altijd te zien hoe schaapherders en hun honden plezier in het werk vinden. Voor ons is het een preƫtig gebied om doorheen te wandelen. Op geregelde afstand treffen we onze posten een toeristisch uitje om zo te zeggen ;-)

We komen door Ponferrada waar vanuit het fort de Tempeliers waakten over de veiligheid van de pelgrims op de sterrenroute. Een wandelingen door  plaats is zeker de moeite waard, ga even van de route af door de poort en je komt op het plein met gemeentehuis.

In Cacabelos hebben we onze overnachting.
 

30 mei 2023

Cacabelos -  Las Herrerias 28 km

verzorgingspost camino de santiago de compostelaWandelen door een groot aantal wijngaarden en genieten volop van de uitzichten en de route. Bij Piros nemen wij ons ontbijt. In deze streek staan bij de meeste huizen flessen water naast de voordeur. Je zou haast denken dat het voor de pelgrims is. Maar een Spanjaard legde me uit dat die flessen daar staan m honden af te schrikken; het zou ze weerhouden om tegen de muren van de huizen te plassen. Alweer een mysterie opgelost.

Na Villafranca del Bierzo moeten we een groot deel wandelen langs de haast verlaten N-6. Hoog boven ons zien we de grote viaducten van de nieuwe autoweg.

Toch is er een mogelijkheid om een variant te nemen via de Camino de Venduro, deze gaat na de splitsing hoger langs de bergrug om later weer te samen te komen. Een prachtige route maar heel wat zwaarder dan langs de weg.

Door het dal naar de pas van O’Cebreiro loopt een groot viaduct met verkeersweg, daardoor ondervinden wij geen last van autoverkeer op de wegen die wij volgen.  Ons overnachƟngsadres ligt in een mooie vallei bij Las Herrerias en heet El Capricho de Josana.

31 mei 2023

Las Herrerias – Triacastela  29 km 

lange weg op de camino de santiago de compostelaStarten vandaag met een onvergetelijke klim gaat 220 meternaar  La Faba en dan weer door naar O Cebreiro, dat nog eens 320 meter hoger ligt.

Dit bergdorpje O Cebreiro op de grens van Castilië en Galicië hefet een prachtig uitzicht mits het helder weer is. O Cebreiro is van oudsher een bedevaartsplaats op weg naar Santiago de Compostela. Het plaatsje ligt in de autonome provincie Galicië en het is een echt bergdorp.

Natuurlijk is hier ook ooit een wonder gebeurd, maar dat is al 600 jaar geleden en er heeft nooit veel over in de krant gestaan.

Om daar naar weer af te dalen naar Triacastela

1 juni 2023

Triacastela  – Sarria  18 of 26 km

pelgrimsbron-camino-de-santiago-compostela

Als we voor de route langs klooster Samos kiezen is het 26 km en vandaar af gaan we weer terug naar de oorspronkelijke route langs verloren dorpjes naar Sarria. Er zijn twee varianten. De splitsing is direct in de plaats.

We volgen boerenpaden die omhoog voeren door een groen dal en komen langs het plaatsje San Xil.

Ondertussen hebben we uitzicht op de Alto de Ricabo en op twee dalen. Later lopen we onder dikke,
oude eikenbomen die kreunen in de wind. 

Dan bereiken we de stad Sarria, waar de Rio Sarria doorheen loopt. Het is een aardig plaatsje.

Van nu is het met de rust gedaan op de Camino, want nu krijgen we bussen met wndelaars voor de laatste 100 kilometer op de route.

2 juni 2023

Sarria - Portomarin 22 km

100 km paal camino de santiago de compostelaverzorging camino de santiago compostelaDeze dag zullen we door verschillende gehuchtjes wandelen. Vlak voor het gehucht Ferreiros langs het 100 km punt echter door de verschillende aanpassingen net voor Santiago zullen er toch meer km moeten worden  afgelegd.

Vanaf Ferreiros dalen we af naar Portomarin aan de rivier de Miño. Deze afdaling naar Portomarin, dat neemt heel wat meer kilometers in beslag men denkt.

Bij de imposante brug over de O Mino en ook de trap midden op de rotonde in het centrum is erg apart.n

3 juni 2023

Portomarin  – Palais de Rei 24 km

We klimmen we naar de Alto de Ligonde daarna weer afdalende naar Palais de Rei. Waar we vlak voor de plaats zullen overnachten in een uitstekende accommodatie. 

4 juni 2023

Palais de   Rei  – Arzúa 29 km

steeds weer een stempel in het pelgrimspaspoorteeuwenoude bruggen op de camino de santiago de compostelaWeer afdalende en nu wordt de Camino bij Melide een glooiend gedeelte, Santiago komt steeds dichterbij. In een bar hangt het plafond vol met petten en hoedjes. De tocht loopt nu echt op z'n eind. Wij passeren het 50 km-punt. Over twee dagen zijn we op onze bestemming. Onze overnachting ligt aan het begin van Arzúa.

5 juni 2023

Arzúa – San Marcos 29 km*

Vandaag een lange route maar gelukkig is die redelijk vlak. Het is nog even op de tanden bijten. Maar in San Marco zullen we overnachten. 

6 juni 2023

Sregen camino de santiago compostelaan Marcos –Santiago de Compostela  10 km*

zonsopgang camino de santiago compostelaHet laatste stuk naar Santiago is zeker niet het mooiste. De rondwegen, en  buitenwijken ontsieren onze laatste stappen op de Camino als we uiteindelijk de Kathedraal bereiken.

De mis is om 12.00 uur, dus we zullen op tijd van start gaan, zodat we nog voor de mis onze in de ochtend de Compostela op te halen voor de drukte. 

Natuurlijk hopen we dat het wierookvat gaat zwaaien en dat hebben we gelukkig de laatste jaren steeds weer mee gemaakt.


Kathedraal santiago de compostealNa de mis eten we gezamelijk en is iedereen vrij wat die wilt doen.

Misschien een gratis maaltijd halen bij het duurste hotel de Parador of naar de kerk van de nonnen en daar het gezang bijwonen.

Met de bus kunnen we makkelijk ons hotel bereiken.

parador hotel santiago de compostela7 juni 2023

Verlenging Muxia - Finistere/Fisterra of naar Nederland

Afhankelijk van het aantal deelnemers wat verder gaat enwelke er terug gaan wordt er gevlogen of met het busje naar huis gereden.

Of er op 13 juni of een dag later gevlogen wordt is afhankelijk wat de mogelijkheden zijn.

We rijden in de ochtend als er met het busje gereden wordt richting Bilbao voor onze overnachting.

12 juni 2023

Richting Nederland overnachting onderweg.

We overnachten in de omgeving van Tours/Parijs in Frankrijk

13 juni 2023

Terugkomst in Breda in de middag

*De lange dagafstanden worden nog iets aangepast door iets met de finish en startplek te schuiven evenredig te verdelen over de andere dagen.n lnger afstand aan kan. Al zal men merken, dat men na een aantal dagen wandelen makkelijk een langere afstand aan kan.

N.B.  Eventueel vlucht vanaf Santiago de Compostela mogelijk.
Mogelijkheid aansluitend naar Finistera/Fisterra via Muxia te wandelen.

Inbegrepen

De overnachtingen in Hotels, Albergues, zowel op 2 tot soms mogelijk max. 4 persoonskamers.

Alle maaltijden, onderweg om de ca. 7/8 km een verzorging, bagage vervoer, vervoer vanaf Weert en Breda.
De ANWB routebeschrijving naar Santiago de Compostela, een pelgrimspaspoort en ontmoetingsdag in Vessem

Niet inbegrepen 

Consumpties zijn voor eigen rekening. 
De eerste dag dient u wel zelf voor een lunchpakket voor je zelf te zorgen, deze is voor de avond. 

Inschrijven

Beschrijving Prijs

Santiago León - Santiago de Compostela

Wandelreis   incl.. maaltijden, overnachtingen (appartement, hostels en hotels) en vervoer

€ 1890,-*

Toeslag 1   persoonskamer indien U alleen wilt slapen

ca. € 720,00

 

 

Verlenging Santiago de Compostela naar Muxia naar Finistère/Fisterra

 € 420,-


* De richtprijs van deze reis is inclusief huisvesting, maaltijden vervoer en begeleiding bij minimaal 7 deelnemers

Aanmelden  

dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal € 500,- over te maken op Bankrekening  NL79 INGB0003732710 t.a.v. M.H.Tromp te Drachten  met vermelding  Santiago Leon-Santiago of met Finisterra
Drie maanden voor vertrek dient € 1000,- aanbetaald te zijn
Restant  van de reissom dient steeds 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Denk aan een reis- en annuleringsverzekering. 
 

Meld je aan

tevoet naar santiago
"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

Nieuws

 • Hoe het allemaal begon Nieuw-Zeeland en Australië

  Was in die tijd ook erg actief met de wandelwegen en had in 2004 het Airbornepad van Lommel naar Arnhem de wandelgids met een werk

  Lees meer
 • Hoe het allemaal begon met de TT-wandelreizen La Palma

  Tijdens onze vakantie op Lanzarote maakten we gelijk een plan z.s.m. na terugkomst weer een vlucht te plannen maar naar La Palma

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
p/a Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten

+66 643354939 Thailand (5 uur tijdsverschil momenteel) +31652788806
 • Cafe Tsjoch Drachten

  Cafe Tsjoch Drachten bruin café

  Café Tsjoch is een gezellig en sfeervol bruin café in hartje van Drachten. Een café dat voor een ieder wat te bieden heeft.

  Bezoek de website
 • De hele wereld verbonden via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Lees meer
 • De Wandelsite

  De Wandelsite

  De Wandelsite wandelen Met een groepje van 7-10 mensen een wandeltocht maken? Meld je aan voor de gratis wandelagenda

  Lees meer
 • Wandelsportvereniging OLAT

  wsv OLAT wandelsportvereniging

  wsv OLAT OLATNieuws Ons nieuwsblad, OLATNieuws, verschijnt 11 keer per jaar. Maandelijks ontvangen de leden het.

  Bezoek de website
 • IML-Wandelingen

  IML-Wandelen in de wereld

  IML-Wandelen in de wereld

  Overzicht tochten
 • Wandelagenda

  Wandelagenda

  Wandelagenda Nederland

  Zoek een wandeling
 • Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden
 • Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Lees meer
 • Wandelpaden OLAT

  Wandelpaden OLAT

  OLAT heeft in de jaren verschillende wandelpaden uitgezet, waar gidsen van verkrijgbaar zijn

  Overzicht bekijken

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.