Nieuws

 • Hoe het allemaal begon Nieuw-Zeeland en Australië

  Was in die tijd ook erg actief met de wandelwegen en had in 2004 het Airbornepad van Lommel naar Arnhem de wandelgids met een werk

  Lees meer
 • Hoe het allemaal begon met de TT-wandelreizen La Palma

  Tijdens onze vakantie op Lanzarote maakten we gelijk een plan z.s.m. na terugkomst weer een vlucht te plannen maar naar La Palma

  Lees meer
Meer nieuws

WEST HIGHLAND WAY SCHOTLAND

NEE hij staat nog niet vast voor 2023 op het programma, maar wil kijken of er voldoende belangstelling voor is. Mocht je belangstelling hebben laat dit dan voor 1 september 2022 weten.

Voorgestelde periode :  14 t/m 25 juni 2023

"VerzorgingspostjesDe West Highland Way strekt zich uit over 154 km van Milngavie tot Fort William en biedt onderweg een enorme verscheidenheid aan landschappen, van landelijke parken tot loch-oevers en open heidevelden tot steile bergen.

Dagafstanden

GlasgowPROGRAMMA

14 juni 2023

Ferry Amsterdam - Newcastle

15 juni 2023

Rondwandeling Edinburg en Glasgow

Rijden na aankomst ferry eerst naar Edinburgh, waar we een korte rondwandeling maken om vervolgens door te rijden naar Glasgow.

West Highland Way brug16 juni 2023

Milngavie naar Drymen : 19 km

De wandeling van Milngavie naar Drymen is een goede opwarmer voor de rest van de route. Het is een relatief vlakke kennismaking met de diverse landschappen die je de komende 96 mijl zult tegenkomen. 

West Highland Way meerEnkele kleinere meren en rivieren begeleiden je langs de weg terwijl uitzichten zich openen om het hooglandlandschap achter Drymen te onthullen.

17 juni 2023

Drymen naar Rowardennan : 24 km

Bij het verlaten van Drymen komt u weer op de West Highland Way, die afbuigt van de A811 en richting Conic Hill. Het uitzicht vanaf Conic Hill is van wereldklasse, en je eerste kennismaking met de epische landschappen die je zult ervaren op de West Highland Way.

West Highland Way watervalBeneden u, zich uitstrekkend over het wereldberoemde Loch Lomond, ligt een keten van eilanden die de grensbreuk van het hoogland markeren, de letterlijke drempel tussen de laaglanden en de hooglanden van Schotland.

Nadat je jezelf hebt losgemaakt van het uitzicht op Loch Lomond, daal je af naar het kleine dorpje Balmaha. Om meer te weten te komen over de omgeving bezoek het National Park Visitor Centre .

Dan verder het gedeelte gaat verder langs de oevers van Loch Lomond door een oud eikenbos langs drie campings; Cashel, Milarrochy en Sallochy.

Rowardennan is het startpunt voor degenen die Ben Lomond beklimmen en is de thuisbasis van een populair hotel en SYHA-hostel. 
Je kunt hier ook de korte 1,5 km lange Ardess Hidden History Trail nog wandelen.

18 juni 2023

Rowardennan naar Inverarnan : 23 km

Dit gedeelte omvat het noordelijke, meer afgelegen gedeelte van Loch Lomond, waar het water tot een diepte van 620 voet duikt. Het terrein is uitdagend, vooral ten noorden van Inversnaid, maar het gevoel van wildheid en stijgende bergen zijn de extra zorg en aandacht waard die nodig is.

Een hoogtepunt van dit gedeelte is de spectaculaire waterval bij Inversnaid. Wandelaars op de West Highland Way kunnen van dichtbij komen, want de route gaat over een loopbrug over de waterval die naar beneden stort in Loch Lomond.

Het meer versmalt naar de noordpunt. Vanuit Inversnaid zijn er regelmatige waterbusdiensten naar Tarbet en Inveruglas aan de westelijke oever (kijk uit naar het iconische uitkijkpunt dat bovenop de rotsen van Inveruglas ligt). 

Langs dit gedeelte kunt u enkele wilde geiten tegenkomen en een glimp opvangen van onze prachtige roofvogels, de steenarend en de visarend (vaak gezien die vissen van het oppervlak van het meer plukken).

Bij aankomst in Inverarnan maken de meeste wandelaars van de gelegenheid gebruik om de beroemde Drovers Inn te bezoeken om het glas te heffen met andere ontdekkingsreizigers van de West Highland Way.

19 juni 2023

Inverarnan naar Tyndrum : 12 mijl/19,5 km

Nadat je jezelf hebt ondergedompeld in de omgeving van Loch Lomond, kom je nu in een ander landschap. Een van stijgende bergen en zacht wandelen in de vallei.

Als u de rivier de Falloch volgt, kunt u een glimp opvangen van de watervallen van de watervallen van Falloch voordat u halverwege Crianlarich bereikt. Hoewel de route langs het dorp loopt, is er een uitloperspad dat je naar Crianlarich brengt voor verfrissingen, diensten of accommodatie.

Verderop leiden de omliggende heuvels u richting Tyndrum, aanvankelijk langs de rivier de Fillan over de vallei. Bij Kirkton Farm kom je de ruïnes van St Fillan's Priory en een kerkhof tegen, voordat je overgaat in de rivier de Cononish naar Tyndrum.

20 juni 2023

Tyndrum naar Inveroran : 14,5 km

Voordat u vanuit Tyndrum vertrekt, er zijn geen winkels meer tot Kinlochleven, 45 mijl verderop!

West Highland Way tunneltjeDit deel van de route biedt van dichtbij en persoonlijk uitzicht op de omliggende bergen. Kort na het verlaten van Tyndrum vaar je langs de steile wanden van Beinn Odhar en de piramide van Beinn Dorain ligt voor je, een metgezel helemaal over de bodem van de vallei tot je Bridge of Orchy bereikt.

De spoorlijn zal naar rechts afpellen en je zult een ander viaduct zien dat de technische vaardigheden van de West Highland Railway Line laat zien.

Vanaf hier wordt de vallei breder en vlakker met een zachte afdaling naar het treinstation en uitzicht over Glen Orchy.

Na Bridge of Orchy komt de weg samen met de Old Military Road. Een korte klim de heuvel op geeft een dramatisch uitzicht over Loch Tulla en de Black Mount. Voorbij Inveroran lonkt de afgelegen Rannoch Moor.

21 juni 2023

Inveroran naar Kingshouse : 10 mijl/16 km

Vanaf Forest Lodge gaat het pad langzaam omhoog naar de randen van Rannoch Moor. Dit is een wild en afgelegen deel van de West Highland Way en een van de laatste grote wildernissen van Europa. Op een goede dag kunt u in dit gebied relatief eenvoudig wandelen, maar als het weer niet gunstig is, zorg er dan voor dat u beschermd bent tegen de elementen, want het kan moeilijk zijn om over onbeschutte grond te gaan.

Ba Bridge ligt halverwege de hei en is een duidelijk rustpunt om van het uitzicht te genieten. Afhankelijk van de omstandigheden kan het tegelijkertijd somber en mooi zijn! Even verderop aan uw linkerhand kan de ruïne van Ba ​​cottage een lichte beschutting bieden of een heerlijke plek om te lunchen.

De golvende oude militaire weg brengt je uiteindelijk langs het Glencoe Ski Centre, Black Rock Cottage en in het zicht van een van de meest gefotografeerde bergen van Schotland, Buachaille Etive Mor.

22 juni 2023

Kingshouse naar Kinlochleven : 9 mijl/14,5 km

Als u vanuit Kingshouse vertrekt, komt u oog in oog te staan ​​met de imposante aanblik van Buachaille Etive Mor, een van de beroemdste Munro's van Schotland.

De naam van de berg vertaalt zich treffend naar The Great Herdsman of Etive, zittend bij de ingang van Glen Etive aan de linkerkant en de scène van de James Bond-film Skyfall, met de historische Glen Coe aan de rechterkant; het toneel van het bloedbad van Clan MacDonald in 1692.

Je gaat richting Altnafeadh, dicht bij de voet (en het startpunt!) van Buachaille Etive Mor, voordat je scherp rechts afslaat naar de Devil's Staircase. Deze zigzag klim brengt je naar het hoogste punt van de West Highland Way op 550m, gemarkeerd door een steenmannetje, met adembenemende uitzichten terug naar 'The Buachaille' en noordwaarts richting het Mamores gebergte.

Nadat je de Devil's Staircase hebt beklommen, slingert de Way gelukkig door de heidevelden voordat je afdaalt naar Kinlochleven.

23 juni 2023

Kinlochleven naar Fort William : 24 km*

Dit laatste gedeelte begint met een steile klim uit Kinlochleven, die uiteindelijk verhardt en je een prachtig uitzicht geeft over Loch Leven en terug naar Kinlochleven.

Voor u ligt Lairigmor (de grote pas), waar u gemakkelijk kunt wandelen tussen steile en grote bergen. Het pad volgt de vallei terwijl deze naar het noorden buigt en het bos bereikt voordat het richting Glen Nevis gaat.

The Way gaat verder door bosplantages terwijl de hoogste berg van Groot-Brittannië, de Ben Nevis, in zicht komt. Er is voldoende gelegenheid om deze vanaf de dalbodem te beklimmen als je dat wilt! Voor het laatste deel en de afdaling naar Fort William kunt u ook een kleine omweg maken en de overblijfselen bezoeken van Dun Deardail, een fort uit de ijzertijd in Glen Nevis.

U bevindt zich nu op het laatste stuk van de West Highland Way, waar Fort William en vieringen wachten. 
Baan je een weg naar het centrum van de stad naar de finish voor een fotomoment met het bronzen standbeeld van een medewandelaar op Gordon Square.

Gefeliciteerd, je hebt zojuist de 96 mijl lange West Highland Way van Milngavie naar Fort William voltooid!

24 juni 2023

Ben Nevis beklimming*

*Deze twee dagen kunnen omgedraaid worden als de voorspelling voor de 23e beter is voor de Ben Nevis
Alleen bij goed weer zullen we deze beklimming doen met de liefhebbers.

De meeste wandelaars doen drie tot vijf uur over het pad naar boven, dus moet je 8 uur ervoor uittrekken. We zullen dan ook vroeg starten.

De Ben Nevis is 1345 meter hoog en de hoogste berg van Schotland en het hele Verenigd Koninkrijk. 
De klim startt op zeeniveau, wat betekent dat je 1344 meter moet stijgen om de top te bereiken.

Het pad is in begin goed begaanbaar, verhard en makkelijk te herkennen. Hoger op de berg bestaat het pad meer uit losse stenen, wat het iets zwaarder lopen maakt.
Ook de weersomstandigheden kunen er veranderlijk zijn. Je zal ook een klein sneeuwveld over moeten.
Toch is het pad beter geworden als vroeger door het gelijkmaken en trapjes.
Op de top zie je ruïnes en bakens, vanaf waar je bij helder weer prachtig uitzicht over de Schotse Hooglanden hebt.

25 juni 2023

Ferry Newcastle IJmuiden
 

26 juni 2023

Aankomst IJmuiden

 

Mocht je belangstelling hiervoor hebben kan je alvast een berichtje sturen aan info@tt-wandelreizen.nl .
Er zal gereden worden met een minibus en  overnachtingen in hotel, B&B, hostel e.d.
Hou er rekening mee, dat je als single soms op een meer persoonskamer geslaapt.
Wil je dat niet boek dan een 1 persoonskamer of 2 persoonskamer (1 bed) met 2 personen met toeslag.

De reissom zal ca € 2495,-  bedragen. Mits tijdig geboekt i.v.m. reservering hotels
Wil je in YHA hostel o.i.d. overnachten dan zal het ca € 450,-/€ 550 minder zijn. Daar komt dan wel bij het huren van slaapzak en het ontbijt.

Inbegrepen

 • Ferry Nederland - Engeland
 • vierpersoonshut incl. dinerbuffet en ontbijtbuffet op de ferry op de heenweg
 • vierpersoonshut incl. ontbijtbuffet op de terugweg
 • Huur auto/bus inclusief branstof en tol
 • Afkoop eigen risico
 • Hotel en B&B inclusief ontbijt (meestal Schots ontbijt)
  Indien hostel optie: stapelbed op een 6 persoonskamer. 
 • Koffie, thee, soep onderweg op de verzorgingspostjes.
 • Begeleiding
 • Donatie Asia Care Foundation

Niet inbegrepen

 • Lunch en diners
 • Consumpties
 • Entreegelden musea e.d.
 • Eigen uitgave en verzekeringen

Reis prettig en gebruik een zachte reiskoffer tijdens deze reizen. Ze zijn makkelijk te laden in  de bagageruimte van een auto en zijn licht en neem er wel een met wieltjes.

Inschrijven

De prijs in inclusief vliegticket, vervoer ter plaatse, ontbijt, overnachtingen op 2 persoonskamers, begeleiding, welkomstmaaltijd
Aanmelden dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal € 500,- over te maken op

Bankrekening  NL79 INGB 0003 7327 10 t.a.v. M.H.Tromp te Drachten met vermelding "West Highland Way"

Meld je aan

"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

Nieuws

 • Hoe het allemaal begon Nieuw-Zeeland en Australië

  Was in die tijd ook erg actief met de wandelwegen en had in 2004 het Airbornepad van Lommel naar Arnhem de wandelgids met een werk

  Lees meer
 • Hoe het allemaal begon met de TT-wandelreizen La Palma

  Tijdens onze vakantie op Lanzarote maakten we gelijk een plan z.s.m. na terugkomst weer een vlucht te plannen maar naar La Palma

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
p/a Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten

+66 643354939 Thailand (5 uur tijdsverschil momenteel) +31652788806
 • Cafe Tsjoch Drachten

  Cafe Tsjoch Drachten bruin café

  Café Tsjoch is een gezellig en sfeervol bruin café in hartje van Drachten. Een café dat voor een ieder wat te bieden heeft.

  Bezoek de website
 • De hele wereld verbonden via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Lees meer
 • De Wandelsite

  De Wandelsite

  De Wandelsite wandelen Met een groepje van 7-10 mensen een wandeltocht maken? Meld je aan voor de gratis wandelagenda

  Lees meer
 • Wandelsportvereniging OLAT

  wsv OLAT wandelsportvereniging

  wsv OLAT OLATNieuws Ons nieuwsblad, OLATNieuws, verschijnt 11 keer per jaar. Maandelijks ontvangen de leden het.

  Bezoek de website
 • IML-Wandelingen

  IML-Wandelen in de wereld

  IML-Wandelen in de wereld

  Overzicht tochten
 • Wandelagenda

  Wandelagenda

  Wandelagenda Nederland

  Zoek een wandeling
 • Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden
 • Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Lees meer
 • Wandelpaden OLAT

  Wandelpaden OLAT

  OLAT heeft in de jaren verschillende wandelpaden uitgezet, waar gidsen van verkrijgbaar zijn

  Overzicht bekijken

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.