Nieuws

 • WANDELEN DOOR DE HISTORIE OLAV-PAD NOORWEGEN

  Lees meer
 • ONDERWEG NAAR HET LAND VAN DE VIKINGEN!

  Dit is het eerste verslag van Arie Haasnoot, die samen met zijn vrouw Johanna...

  Lees meer
Meer nieuws

Wandelvakantie op Elba

Booking.com

Datum: 4 juni t/m 16 juni 2019 

Wandelen op Elba over wandelpaden

Het Italiaanse eiland Elba is te vinden aan de Middellandse Zee, ongeveer 20 km voor de westkust van Italië. Nabij gelegen is de plaats Livorno. Elba is het op 2 na grootste eiland van Italië, na Sicilië en Sardinië. De hoofdstad is Portoferraio, wat ijzerhaven betekent. Wandelen op Elba over de vele wandelpaden is een wandelvakantie, die je een prachtigee ongerepte natuur laat beleven.

Elba is internationaal bekend als de plaats waar Napoleon heen werd verbannen. 
Elba is een historische en charmante eiland met adembenemende landschappen, prachtige wandelgebieden en fantastische verse mediterrane visgerechten

uitzicht villaterraszitkamer villaDoor het Facebook contact met de Nederlandse Monique van Delft woonachtig op het eiland Elba ging ik om voor dit mooie eiland met mooi weer, prachtige stranden, schitterende uitzichten en voldoende wandelmogelijkheden om in mijn wandelprogramma op te nemen. 

Zij heeft ook belangloos een deel van de foto's beschikbaar gesteld. Bij haar kan men ook een kamer zelf boeken, maar voor een groep is dit te klein.

*Last but not least kun je op Elba ook Italiaans leren. Want Monique is docente Italiaans en organiseert elk jaar een aantal cursussen, gewoon gezellig bij haar thuis. Voor meer informatie over de lessen van Monique kijk op www.lessenitaliaans.com

Het uitgangspunt wordt een gehuurde huis, waar we de gehele periode op Elba zullen overnachten.  Vanuit dit huis zullen we dagelijks rijden naar onze wandelingen.
Het is een prachtig huis met een mooi uitzicht waar we ook in 2018 verbleven en van vele gemakken is voor zien. 

Scheve toren van Pisa ItalieWe zullen  vanaf Pisa met een huurbusje naar onze bestemming rijden. 

Programma Elba


Kathedraal pisa 4 juni t/m 16 juni 2019  

4 juni

PISA

Na aankomst hebben we in de middag van de 4e juni de mogelijkheid om Pisa te verkennen.

Deze overnachtingen zijn in Hotel La Pace op basis  inclusief ontbijt, echter zonder lunch en diner. inclusief transfer Airport naar hotel. Wandelen is het ongeveer 1,5 km naar de Scheve toren en de Kathedraal.

Wie aan Pisa denkt denkt men natuurlijk het eerst aan de scheve toren, maar Pisa heeft veel meer de kathedraal, Bastisterium, Campo Santo , Santa Maria della Spina, Piazza dei Cavalieri on er maar een paar te noemen.

KathedraalPisa een prachtige stad om door te wandelenHet Baptisterium, een prachtige koepel is een ode aan Johannes de Doper, zijn levensverhaal wordt tot uitbeelding gebracht door de rijke kunst in het gebouw. Elk woord blijft bijna een minuut lang echoën. Maar de akoestiek van de grootste doopkapel van Italië is niet het enige wat bijzonder is. Het extravagante exterieur trekt ook de aandacht.

Achter de majestueuze marmeren façade van de kathedraal van Pisa vindt u een groot verhaal. Het verhaal gaat dat Galileo tijdens een kerkdienst naar de laaghangende lamp boven de preekstoel keek terwijl de anderen aan het bidden waren.

Deze lamp bewoog en zo kreeg Galileo het idee voor een slinger. Feit of fictie? Niemand weet het. Maar diezelfde lamp boven de preekstoel heet nu de Lamp van Galileo.

Campo Santo, dit "heilige veld" bevat heilige grond van Golgotha, de plek waar Christus werd gekruisigd. Een ommuurde begraafplaats en marmeren kloostergangen omringen het grasveld en de plekken met heilige grond. De grafstenen zijn in de vloer van de kloostergangen gedrukt en weelderige Romeinse sarcofagen versieren de muren.

Piazza dei CavalieriSanta Caterina is minder bekend dan andere pleinen, maar is prachtig om te gaan zitten en de gotische en romaanse stijlen van de Santa Caterina-kerk te bewonderen. Het plein wordt omgeven door de warme kleuren van de omringende façades en oude bomen

We kunnen nog een bezoek brengen aan het historische Palazzo Blu is herkenbaar aan de pastelblauwe façade. Er zijn het hele jaar door gratis kunsttentoonstellingen te zien, waaronder schilderijen uit Pisa uit de 14e eeuw. 

We eten gebruiken het diner in de stad en maken een avondwandeling naar Lungamo Mediceo aan de rivier de Amo, waar veel historische gebouwen te vinden zijn. Leuk na zonsondergang.  

5 juni

Pisa of Florence trein en rondleiding (Excursie naar Florence + ca. € 35,-)

Het hotel ligt bij het Centraal station dus b.v. een uitstap op 5 juni voor een dagtrip naar Florence (1 uur met de trein) slaan we niet over.  We vertrekken na het ontbijt naar de stad Florence met de trein. Wil je echter in PIsa willen blijven kan dat natuurlijk ook.

Sophie We zullen omstreeks 10.30 uur indien mogelijk een stadsrondleiding doen met een Nederlandse gidse Sophie, deze zal haar kijk op de stad laten beleven.

Maar ja, hoe zorg je er nou voor dat je deze adembenemende stad ook recht doet met je bezoek? Je wilt ongetwijfeld de hoogtepunten zien, hier ook wat over te weten komen, de leukste markten bezoeken, de mooiste winkels ontdekken, van de beste restaurants genieten en de lekkerste ijsjes proeven en, als het even kan, ook nog het echte authentieke Florentijnse leven meekrijgen. Mission impossible? Niet met Sense Florence!

verkeersborden van FlorenceWe gaan op een stadswandeling waarin Sophie als local al het bovenstaande en meer laat zien.

Ze vertelt hierbij leuke anekdotes en informatie die zowel interessant als vermakelijk is. 
Florence KathedraalMocht er een kink in de kabel komen maken we een 11 kilometer lange stadswandeling maken, waar bij we langs vele bezienswaardigheden zullen wandelen.

Florence (in het Italiaans Firenze genoemd) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Toscane. De stad is één van de bekendste cultuursteden van Europa. Het is de bakermat van de renaissance. Veel beroemde kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en andere historische mensen hebben hier gewoond of zijn hier geboren. Voorbeelden hiervan zijn Leonardo De Vinci, Michelangelo en Galileo Galilei. Tegenwoordig is Florence dé stad die je bezocht moet hebben als je in de Toscane bent.

6 Juni

Elba ElbaFerry Elba - Wandeling Pietra Murata (4,5 uur)

ontbijt op het terras van onze villaIk heb de huisjes bij Casa Serena met 2 slaapkamers in Capoliveri geannuleerd, maar heb nu een mooiere villa voor maximaal 12 personen. Met een prachtig uitzicht. Een ander voordeel is dast we geen bedlinnen en handdoeken mee hoeven te nemen.
Ook de mogellijkheid om de avondmaaltijd af en toe thuis te bereiden is er we kunnen dan gezamelijk eten.

Onderweg er heen zullen we een supermarkt aandoen om de boodschappen te doen voor het ontbijt en lunchpakket. We zullen deel in het huis eten buiten ? maar ook wel soms in een restarant na afloop van een wandeling.  Het huis ligt bij San Piero, een zeer mooie en karakteristiek dorp in de buurt van het huis, tien minuten lopen, is er een Pullman service (busdienst). Staaratjes op ElbaDus als je een dagje niet mee wilt wandelen ben je vrij om thuis te blijven of iets anders op te zoeken.

Deze villa ligt bij het oude bergdorpjes Sant'Ilario en San Piero, mede beroemd om de winning van het okale graniet.

Maar is denk dat de indeling van het huis 2x Slaapkamer met een kingsize bed; 2x slaapkamer met Queen bed; 2x slaapkamer met twin bed en 4 badkamers, daarbij een grote woonkamer, een eetkeuken (maar niet voor 12 personen), een groot terras (eten) en veel tuin ruimte en een schitterend uitzicht, een prima verblijf is.

De eigenaar Alfredo van deze villa heeft ook een wijngaard en hoeve en heeft ons uitgenodigd om een rondleiding hier te krijgen.  Dus ook dat ziet er goed uit.

Als alles mee zit met de ferry overtocht, dan wil ik deze dag al de eerste wandeling van 4,5 uur maken vanuit San Pierro in Campo vlak waar wij ons verblijf hebben.

4e Dag 7 juni 2019 (indeling van het wandelprogramma wordt aangepast)

elbaElba - Capoliveri - kaap van Calamita rondwandeling ca 20 km (wandeltip van Monique)

Kaap van CalamitaDeze wandeling begint in het middeleeuwse dorpje Capoliveri en loopt dan naar de kaap van Calamita. De wandeling is ongeveer 20 kilometer lang . We lopen hier op een hoogte van ongeveer 200 meter boven de zee…….dus je kan onafgebroken genieten van prachtige uitzichten over baaien en rotsen.

De naam Calamita (magneet) is gegeven omdat hier veel ijzer in de grond zit en je kan ook de oude ijzermijnen bezoeken en hele mooie stenen vinden, de Malachite…...een groen blauwe steen. Hier is ook het Museum van de Mineralen, ook een bezoek waard.

Daarna kom je bij de Costa dei Gabbiani (meeuwen kust) waar de wijngaarden van het landgoed “Tenuta delle Ripalti” zich glooiend tot de zee uitstrekken. Dit landgoed produceert de vele heerlijke wijnen van Elba. Er is ook een wijnproeverij waar men van half juni tot half oktober deze wijnen kan proeven op het terras.

bloeiend tapijt elbaDe wandeling gaat door rond de Kaap van Calamita, er is daar een mooi pijnbomen bos waar men even een rust kan nemen in de schaduw van de bomen, met uitzicht over de zee. De wandeling loopt dan naar de andere kant van de Kaap, met nog steeds adembenemende uitzichten. Hier nemen we het wandelpad nr. 70 wat niet stijl is……..dan kom je weer in het dorp uit……...dan zou ik (Monique) een heerlijk aperitiefje gaan drinken bij Bar Controvento, op het plein in het dorp…...krijg je hele smakelijke hapjes bij. Lekker buiten op het plein met het gezellige drukke italiaanse leven........

5e Dag 8 juni 2019

Cavo naar Porto Azzurro  19,3 km  GTE (Lange Afstand pad Elba)

In de ochtend maken we een rondwandeling vanuit het havenplaatsje Cavo om de 400 meter hoge Capo Vita. Hier treffen we voor de eerste maal de GTE. De GTE is een Lange Afstand Wandelweg die over het eiland voert.

6e Dag 9 juni 2019

Porto Azzurro  -  Procchio 20,8 km  GTE (Lange Afstand pad Elba)

De beschrijving van dit gedeelte zal later worden aan gebracht of ieder geval in de vertrekbrief voor de tocht worden vermeld.

7e Dag 10 juni 2019

wandelvakantie elba italie kust.jpg Procchio - Poggio 12,5 km  GTE (Lange Afstand pad Elba)-  Vlinders van de Monte Perone

We wandelen vanuit Procchino over de GTE naar de villa  waar Napoleon in zijn verbanningsjaren leefde. Vanaf daar maken we nog een rondwandeling om de villa


Villa NapoleonElba was het eerste verbanningsoord van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Na Napoleons mislukte veldtocht naar Rusland werd hij in 1814 tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba. Hij verbleef hier van 4 mei 1814 tot 26 februari 1815.

Toen Napoleon voet aan wal zette op Elba behoorde het eiland tot het Oostenrijkse Rijk. Napoleon leefde er in een gouden kooi, zou je kunnen zeggen. Het was geen gevangenschap, maar eerder een ballingschap. De Oostenrijkse keizer benoemde Napoleon tot soeverein vorst van het eiland en hij mocht een leger van 600 man onder zijn bewind hebben.

Maar toch…. het dwergstaatje was niet voldoende voor Napoleon. Na 10 maanden ontsnapte hij van het eiland, keerde terug naar Frankrijk en greep opnieuw de macht. Na een roemloze nederlaag bij de Slag bij Waterloo bracht hij zijn laatste jaren in Britse gevangenschap door op het eiland Sint-Helena.

Hier volgen we weer een deel van de GTE naar de Passo del Marina di CampoMonumento. De beschrijving van dit gedeelte zal later worden aan gebracht of ieder geval in de vertrekbrief voor de tocht worden vermeld.

8e Dag 11 juni 2019

Poggio - Patresi 15,4 km  GTE (Lange Afstand pad Elba)


 9e Dag 12 juni 2019

Procchino -  Marciana Marina - Saint Andrea 16 km

bloemenprachtBij deze panoramaroute wandelen we van de voet van de bergen over de heuvels in het westen van Elba het pad verbindt deze twee havenplaatsjes. Waarna we verder wandelen  naar Saint Andrea  

10e Dag 13 juni 2019

Langs de Vandaag een hele wandeling, welke vanaf ons huis zullen beginnen. Eerst wandelen we naar de Monte Perone, waar men wel 50 soorten vlinders kan zien op . Een wandelpad van 2 km lengte, welke we wandelen in het “Santuario delle Farfalle” het Heiligdom van de Vlinders. Hierna door de bossen van de Monte Capanne. Dit is de hoogste berg van het eiland Elba, 1019 meter hoog.

Door de twee antieke bergdorpjes Poggio en Marciana Alta met zijn historistische centrum. Hier is ook het dalstation van de kabelbaan.

kabelbaan Monte CapanneMonte Capanne kabelbaanWe kunnen met deze kabelbaan omhoog, dit is een aparte kabelbaan met staande gele kooibakjes en biedt u de mogelijkheid om het topstation op slechts 950 meter boven de zeespiegel te bereiken in slechts 18 minuten.s.  We kunnen met de kabelbaan omhoog en weer naar beneden wandelen…...of zelf omhoog lopen….iets vermoeiender…. 

Vanaf de top van Mount Capanne is het mogelijk om het eiland Elba in al zijn details te bewonderen, de eilanden van de archipel en Corsica

Op de berg bevindt zich ook het oude klooster uit de XIII eeuw "Madonna del Monte", het ligt midden in de natuur en er loopt een antieke "kruisweg" .

Monte Capanne uitzicht

Onnodig te zeggen dat je vanaf de punt van de berg een adembenemend uitzicht hebt over de zee tot ver naar het vasteland en de andere eilanden van de archipel. Dit is een wandeling die men ook kan maken als het al wat warmer is…...op de meer dan 1.000 meter hoogte van de berg is het zowieso koeler….vooral in de schaduw van de bomen. (Foto van dit gebied)

Hierna wandelen we weer naar onder naar het bergdorp Maciana, waarna we verder afdalen naar de haven Marciana Marina. Hier zullen we onze afscheidmaaltijd van Elba houden, want  morgen gaan we het eiland weer verlaten naar het vaste land.

11e Dag 14 juni 2019 

CINQUE TERRE - Monterosso al Mare - Vernazza

We rijden naar de ferry om de oversteek weer te maken naar het vaste land. We rijden dan naar het plaatsj La Spezia. In de namiddag maken we wandeling over de Cinque Terre van Monterosso al Mare naar Vernazza

Cinque-terre

12e Dag 15 juni 2019

Vandaag maken we een wandeling langs de kleurrijke dorpje van Cinque Terre. We beginnen in Vernazza eerst naar Corniglia. Daarna moeten omdat het pad direct langs de kust gesloten is. Wat hoger door de bergen naar Manarola en Riomaggiore 

13e Dag 16 juni 201

Terugvlucht vanaf Pisa naar Amsterdam  c.q Rotterdam

Reisomschrijving

13  daagse  wandelreis inclusief vliegticket Nederland- Pisa, overnachting 2 persoonskamer, inclusief ontbijt, zelf maken lunchpakket, warme maaltijden in huis, huurbusje, ferry oversteek en tolgelden,
 
 €  1545,00*  

* stand vliegtickets prijs op 19 februari 2018

Aanmelden dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal € 900,- over te maken op Bankrekening  NL79 INGB 0003 7327 10 t.a.v. M.H.Tromp te Weert met vermelding ELBA of  PISA-ELBA wandelreis. Restant van de reissom dient steeds 6 weken

Inbegrepen

 • Vlucht Nederland – Pisa v.v.
 • Vervoer op het eiland zullen we doen met openbaar vervoer en taxi's of met eigen busje 
 • Ferry oversteek en tolgelden
 • Overnachtingen gehuurd huis met ontbijt
 • Lunch zelf maken als lunchpakket in de ochtend
 • Warme maaltijden in de villa
 • koffie en thee in de villa
 • Welkomstdiner
 • warme maaltijd bereid in huis.
 • Bagage tot 20 kg
 • Nederlandse begeleiding
 • Donatie Asia Care Foundation


Niet inbegrepen

 • Consumpties en dranken bij de maaltijden
 • Lunches en diners in restaurants
 • Excursies (kabelbaan (€ 18,-) 
 • musea
 • Trein en rondleiding Florence (€ 35,-) -
 • Toegang  en trein Cinque Terre (€ 30,-)
 • Eigen uitgaven
 • Verzekeringen e.d.

"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

Booking.com

 

Nieuws

 • WANDELEN DOOR DE HISTORIE OLAV-PAD NOORWEGEN

  Lees meer
 • ONDERWEG NAAR HET LAND VAN DE VIKINGEN!

  Dit is het eerste verslag van Arie Haasnoot, die samen met zijn vrouw Johanna...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten

+31 (0)6 52 78 88 06
 • De hele wereld verbonden via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Lees meer
 • De Wandelsite

  De Wandelsite

  De Wandelsite wandelen Met een groepje van 7-10 mensen een wandeltocht maken? Meld je aan voor de gratis wandelagenda

  Lees meer
 • Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden
 • Wandel programma 2020

  Wandel programma 2020

  Programma bekijken

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.