Nieuws

  • 1e dag van de International Waendel Walk Wellingborough

    WAT KAN IK ZEGGEN ? MOOI, MOOI, MOOI deze 1e dag van de International Waen...

    Lees meer
  • Pelgrimsdag Pelgrimshoeve Kafarnaum te Vessem

    Het was een prachtige dag vandaag! Voor het eerst dit jaar steeg de temperatu...

    Lees meer
Meer nieuws

Pelgrimspad Weert - Roermond 30 km

Weert – Roermond                      30,3 km

Jacobwegen in Nederland, er komt in 2017 een herdruk (aanpassingen zijn hier niet in aangebracht!)

Dit een traject van de pelgrimspaden in Nederland, die in het kader van het 25 jarig bestaan van het Nederland Genootschap Sint Jacob gemaakt en staat in de gids met kaartjes

De lang gevoelde behoefte aan een gids met Nederlandse routes naar Santiago is in vervulling gegaan. In november 2011 verscheen de dubbelgids Jacobswegen in Nederland. 
In deel 1 komen de wegen vanuit het westen aan bod. De hoofdroute begint in Den Oever en voert via Haarlem, Amsterdam, Utrecht en ’s-Hertogenbosch naar Postel en Roermond. Van Haarlem kan men ook langs Den Haag en Vlissingen naar Brugge en Gent. En vanaf Schipluiden brengt een interessante omweg de pelgrim langs Dordrecht en Bergen op Zoom naar Antwerpen.

Deel 2 omvat de wegen vanuit het noorden en oosten. De hoofdroutes beginnen in Hasselt waar ze voortgaan op de al bestaande wegen uit Sint Jacobiparochie (het Jabikspaad) en Uithuizen (het Jacobspad Groningen-Drenthe). Ze voeren langs Utrecht en Breda naar Antwerpen, respectievelijk langs Nijmegen naar ‘s-Hertogenbosch, met een aansluiting op de bestaande weg naar Maastricht (het Jacobspad Limburg). Tot slot is ook de fraaie aanlooproute van Oldenzaal via Enschede naar Doesburg beschreven.

Deze Jacobswegen voeren langs routes die de middeleeuwse pelgrim ook zou hebben kunnen lopen. Vrijwel alle Jacobskerken en –gasthuizen worden aangedaan, en de wandelaar komt ook op andere plaatsen die voor de pelgrim van belang waren. De gids bevat een compacte beschrijving van de routes, heldere kaartjes en veel achtergrondinformatie. De routes in deze boekjes sluiten naadloos aan op de Belgische wegen zodat de wandelaar nu zonder problemen zijn weg naar Compostela kan vinden.
Met pictogrammen is aangegeven welke voorzieningen men in de plaatsen onderweg mag verwachten. De routes zijn goed bruikbaar voor mensen die mooie meerdaagse wandelingen willen maken of willen oefenen voor de grote tocht. Maar bovenal zijn beide gidsen bijzonder geschikt voor de pelgrim die daadwerkelijk op pad gaat naar Santiago de Compostela.
Niet-ledenprijs: € 35,--; ledenprijs € 27,50; 

De gidsen zijn verkrijgbaar door hier te klikken

Schoor (Nederweert)

Café
B&B en theeschenkerij Hof van Schoor, Schoor 50, 6031 SC Nederweert, 0495-624933 / 06-22480899
Minicamping Klein Schoor, Schoordijk 5, 6031 SJ Nederweert, 06-52025305

Nederweert-Eind

Bus
Café

Leveroy

Bus winkels

Baexem

Bus, winkels
B&B Oude Smidse, Stationstraat 26, 6095 BS Baexem, 0475-451628 / 06-22987668

Horn

Bus, winkels
B&B Woonboerderij Peters, Kasteelstraat 9, 6085 BH Horn, 0475-582425
Hotel  restaurant de Abdij Kerkpad 5 6085 BA Horn 0475-583131 7 dagen in de week geopend

Roermond

Station, Bus, winkels

Refugio in de kelder van de Christoffelkathedraal (zaterdags niet). Sleutel bij Theaterhotel de Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, 6041 JA  Roermond, 0475-391491

Hotel De Pauw, Roerkade 2, 6041 KZ Roermond, 0475-316597

Deze etappe voert u door het land van Weert en het graafschap Horne. Eerst passeert u de ruïnes van de Nijenborg, die tot de verwoesting in 1702 woonplaats van de graven van Horne was. Vijfentwintig kilometer verder zult u het kasteel zien waar de oorsprong van het graafschap ligt.

Weert verlaat u langs de kaarsrechte Zuid-Willemsvaart. Na enkele kilometers kruist u een ander kanaal. Dit gaat van Nederweert in rechte lijn naar de Maas. Deze rivier is ook uw doel, maar het rechte pad is nu niet voor u weggelegd. U gaat eerst naar het natuurgebied van het Sarsven en de Banen, twee heidevennen. In het vlakke Midden-Limburgse landschap rijgt u moeiteloos de kilometers aaneen. U passeert de dorpjes Leveroy en Baexem en bereikt dan het kasteel Horn. Een korte wandeling door de kasteeltuin is zeker de moeite waard.

Een brug brengt u over het Maaskanaal en de Maas. In de kronkels van de rivier ligt het uitgestrekte recreatiegebied van de Maasplassen. Aan de rand van de binnenstad vindt u de Sint Christoffelkathedraal. In 2004 werd in de kelders van deze kerk de eerste Nederlandse pelgrimsherberg geopend.

WEERT

De route begint bij de dekenale Sint Martinuskerk aan de Markt. Wie de kerk bezoekt, zal aangenaam verrast zijn door het schitterende en goed onderhouden interieur en de vele kunstschatten.

0,0 | U staat op de Markt, recht voor de Sint Martinuskerk en gaat rechts langs de kerk, Oudkerkhof. Ga na 70 meter rechtsaf het poortje door, (De Oude Schut).

0,1 | Aan het einde linksaf, (Maasstraat). Aan de linkerhand passeren we de Birgittinessen Abdij Maria Hart. Ga op de kruising linksaf, Emmasingel. Deze blijven volgen tot links de Oerlemarkt is.

0,7 | Rechtsaf oversteken, Biest. Links zijn de resten van het kasteel van Weert, de Nijeborgh van de heren van Horne. Daarna linksaf, Recollectenstraat.

1,2 | Aan het einde van deze straat rechtsaf, pad langs het kanaal, (Minderbroederslaan). Na 500 meter Biest oversteken en de weg langs het kanaal 1,8 kilometer volgen, (Scheepsbouwkade).

3,5 | Na bord ‘60’ rechtsaf fietspad, (Truyenhoekweg). Na 250 meter Graafschap Hornelaan oversteken en rechtdoor fietspad blijven volgen. Op splitsing asfaltweg links aanhouden, (Truyenhoekweg).

4,3 | Neem de eerste weg rechtsaf, Kraanheidestraat. Ga aan het einde van deze weg rechtsaf, (Leukerstraat); na 100 meter linksaf, Trumpertweg.

4,7 | Sla op de kruising linksaf, Kraanweg, en steek via viaduct de A2 over.

SCHOOR

5,8 | Rechtdoor, Kraan, en bij de plaatsnaam ‘Schoor’ rechtdoor; verderop aan uw rechterhand de kapel Onze Lieve Vrouwe van Lourdes en later Theeschenkerij Hof van Schoor passeren.

6,8 | Neem de brug over het kanaal Nederweert–Wessem, Houtsweg. Aan het einde van deze weg bij bord ‘Nederweert-Eind’ linksaf.

NEDERWEERT-EIND

8,0 | Tweede weg rechtsaf, Sint Gerardusstraat. Deze gaat over in het Pastoor Maesplein en verderop weer in Sint Gerardusstraat.

8,7 | Ga aan het einde linksaf, (Steutenweg). Neem de eerste weg rechtsaf, Visdijk.

9,8 | Ga in de bocht van de weg bij knooppunt 32, een bank met prullenbak linksaf, zandweg/karrenspoor. Dit wordt een veldpad (Stichting Limburgs Landschap Sarsven en de Banen).

10,6 | Aan het einde van dit pad rechtsaf, asfaltweg, (Banendijk). Neem de eerste asfaltweg (bordje 2a) linksaf; dit wordt na 300 meter begroeide weg.

11,7 | Einde weg linksaf de asfaltweg nemen, (Vlakwater). Na ruim tweehonderd meter de eerste weg rechtsaf, Ingstraat; deze volgen tot Melkveebedrijf Ad Knoops.

12,7 | Eerste zandweg linksaf, (Spaansebaan). Einde zandweg rechtsaf, (Leveroysedijk). Bij Waevershof direct de eerste weg linksaf nemen, Klompenstraat.

14,0 | Eerste weg linksaf, Kruchtenstraat. Einde weg rechtsaf, (Sillenhoek).

LEVEROY

15,1| Ga na de kerk linksaf, Kerkstraat.

15,8 | Scherp rechtsaf, Heerbaan, en direct na 50 meter linksaf, Veestraat.

17,3 | Einde weg rechtsaf, Slinkstraat; dit wordt na de Tungelroyse beek Conenweg.

18,0 | Sla op het eind van de weg rechtsaf, asfaltweg, (Schoorstraat). Na de spoorwegovergang linksaf, Parallelweg.

BAEXEM

19,3 | Rechtsaf, Stationstraat. Na de kerk linksaf, Salmenhofweg.

20,6 | Op de kruising rechtsaf, Stekstraat. Eerste zandweg met wegkruis linksaf, passeer de Haelense beek.

21,4 | Rechtdoor op kruising boswegen.

21,6 | Rechts aanhouden op splitsing bospaden. Na 100 meter het eerste smalle bospad linksaf nemen (knooppuntenpaal 19) ; deze bosweg steeds rechtdoor volgen en zijpaden negeren.

22,6 | Einde bosweg voor afrastering rechtsaf.

22,9 | Einde bosweg linksaf, asfaltweg, (Baexemerweg).

23,4 | Neem bij Y-11916-12 linksaf het fietspad langs de drukke (Napoleonsweg). Na (restaurant de Pannenkoek) rechtsaf oversteken; het fietspad wordt asfaltweg, (Rijksweg).

24,5 | Volg rechtdoor de voorrangsweg tot het plaatsnaambord Horn.

HORN

25,1 | Bij rotonde rechtdoor richting Roermond, na café-restaurant ‘de Graaf van Horne’ het voetpad volgen langs de linkerkant van de weg.

25,6 | Tweede weg na de rotonde linksaf, Maaslandstraat en na 70 meter rechtsaf, Daalakkerstraat.

25,8 | Sla rechtsaf voetpad in met wit-rode hekjes, (Schoolpad).

26,0 | Einde pad linksaf, Dorpsstraat, en direct weer rechtsaf, Raadhuisplein. Voor de kerk linksaf, Wal. Na honderd meter rechtsaf, Kasteelstraat. Hier komt de route samen met het LAW Hertogenpad. Passeer kasteel Horn, eventueel na een wandeling door de kasteeltuin.

26,9 | Voor het kanaal (dat achter de dijk ligt) rechtsaf, (Roermondseweg). Direct hierna de eerste weg rechtsaf, Rijksweg.

27,3 | Linksaf eerste asfaltweg nemen, ventweg/fietspad, (Parallelweg), en deze met een bocht naar links volgen over de bruggen over het Maaskanaal en de Maas tot in Roermond.

ROERMOND

30,0 | Ga aan het einde van het fietspad rechtsaf, steek de weg over en ga na de parkeergarage Kazerneplein direct rechtsaf “Kazerneplein”, voetgangerszone. Loop via trappen/roltrap onder de weg door naar de binnenstad.

30,2 | Ga boven rechtsaf, Pastoorswal, en direct linksaf, Grote Kerkstraat. Rechts onder de poort is een beeldhouwwerk van Sint Jacob.

30,3 | Bereik de Sint Christoffelkathedraal aan de Markt, met Sint Jacobskapel en pelgrimsherberg.

Nijenborgh, Weert

De Nijenborgh verving rond 1460 de Aldenborgh. Het werd de woning van de graven van Horne. De bekendste bewoner is Filips van Montmorency, graaf van Horne. Hij werd samen met de graaf van Egmond in 1568 onder Alva in Brussel onthoofd bij het begin van de Nederlandse opstand tegen Spanje. In 1702 werd de Nijenborgh tijdens een andere oorlog grondig verwoest. De ruïnes van de poort en van enkele hoektorens zijn nog te zien. Op de resten van de oostelijke toren is een nieuw herenhuis gebouwd.

Verliefdenlaantje, Weert

Het voetpad langs de Zuidwillemsvaart heet van oudsher ‘het verliefdenlaantje’. Het was dé plek voor verliefde stelletjes om samen een stukje op te lopen.

Schoor

Centraal in Schoor staat de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Eerst stond er een kapel, gebouwd als een neogotisch miniatuurkerkje, met toren, schip en steunberen. Later is daar een eenvoudige zaalkerk tegenaan gezet. In de apsis van de kerk staat een Lourdesgrot.

Gerarduskerk, Nederweert-Eind

De centraal gelegen Gerarduskerk is in 1956 ingewijd. In het gebouw is zeer veel symboliek verwerkt.

Door het enthousiasme van de pastoor is de kerk halverwege de vorige eeuw een tijdlang bedevaartsoord geweest.

Openluchtmuseum, Nederweert-Eind

In het Limburgs Openlucht museum Eynderhoof wordt een beeld gegeven van hoe mensen rond 1900 woonden en werkten. Alle gebouwen stonden elders in de regio en zijn door vrijwilligers steen-voor-steen afgebroken en op het museumterrein weer opgebouwd.

Het Sarsven en De Banen

Twee vennen, dicht bij elkaar, met een heel verschillend karakter. Links ligt De Banen, in 1972 opgeschoond, waardoor de natuurlijke, voedselarme waterhuishouding zich kon herstellen. Rechts ligt het Sarsven, met brede rietkragen en verlandingsvegetatie, nog steeds een voedselrijk water. Rond de vennen ligt een bosgebied, afgewisseld met ruige en grazige begroeiingen.

Voormalig klooster Mariabosch, Baexem

Het complex bestaat uit een kloosterkapel en enkele monumentale gebouwen, het oudste dateert van de achttiende eeuw. Tot 2010 woorden hier de missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest, vanwege de kleur van hun habijt al gauw de 'blauwe zusters' genoemd. Op het terrein worden nu woningen en appartementen gebouwd.

Kasteel van Horn

Het Kasteel van Horn staat er al meer dan zeven eeuwen. Het heeft de ronde vorm van een middeleeuwse ringmuurburcht. De muur is later met mergelblokken verhoogd en twee van de vier torens zijn verdwenen. Destijds lag het aan de Maas; later kwam de rivier meer oostelijk te liggen. Het park rondom het kasteel is in landschapsstijl aangelegd.

Christoffelkathedraal met Jacobskapel, Roermond

Rond 1410 is met de bouw van de kerk begonnen. Naast de ‘gebruikelijke’ rampen (branden, Beeldenstorm, plunderingen, oorlogshandelingen) kreeg de kathedraal in 1992 ook nog een aardbeving te verwerken die aanzienlijke schade aanrichtte. Roermond ligt namelijk op een breuklijn. In de kerk zijn veel voorwerpen te zien met een bijzondere cultuurhistorische waarde. Het oudste kunstwerk is een vijftiende-eeuws gaffelkruis.

Roermond kende tot 1786 een Jacobsbroederschap. In 1999 werd deze Santiagotraditie in Roermond nieuw leven ingeblazen: de broederschap werd heropgericht en de oude Jacobskapel in de kathedraal werd opnieuw ingezegend. In de kapel staat een stenen Jacobusbeeld. In 2004 zijn er vier glas-in-loodramen aangebracht met thema’s uit de Jacobusverering. In een muurvitrine is een reliekhouder te zien in de vorm van een arm en hand met daarin een bijl. In deze houder zou de grootste relikwie van de apostel Jacobus buiten Spanje opgeborgen zijn, namelijk botresten van een onderarm. De bijl is een martelaarssymbool.

Onze Lieve Vrouw in ’t Zand, Roermond

De bekendste bedevaartsplek in Roermond is de kapel van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand, een bedevaartscomplex met kerk en processiegang. Er staat een eikenhouten mariabeeldje en er is een put waarin het beeldje gevonden zou zijn.

Een put was vroeger niet alleen een watervoorziening, maar ook het middelpunt van een sociale structuur. In Roermond bestaan nog steeds ‘putgemeenschappen’; ze functioneren als een wijkvereniging.

Nieuws

  • 1e dag van de International Waendel Walk Wellingborough

    WAT KAN IK ZEGGEN ? MOOI, MOOI, MOOI deze 1e dag van de International Waen...

    Lees meer
  • Pelgrimsdag Pelgrimshoeve Kafarnaum te Vessem

    Het was een prachtige dag vandaag! Voor het eerst dit jaar steeg de temperatu...

    Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
p/a Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten

66 643354939 Thailand (5 uur tijdsverschil momenteel)/+31652788806
  • Cafe Tsjoch Drachten

    Cafe Tsjoch Drachten bruin café

    Café Tsjoch is een gezellig en sfeervol bruin café in hartje van Drachten. Een café dat voor een ieder wat te bieden heeft.

    Bezoek de website
  • De Wandelsite

    De Wandelsite

    De Wandelsite wandelen Met een groepje van 7-10 mensen een wandeltocht maken? Meld je aan voor de gratis wandelagenda

    Lees meer
  • Wandelsportvereniging OLAT

    wsv OLAT wandelsportvereniging

    wsv OLAT OLATNieuws Ons nieuwsblad, OLATNieuws, verschijnt 11 keer per jaar. Maandelijks ontvangen de leden het.

    Bezoek de website
  • IML-Wandelingen

    IML-Wandelen in de wereld

    IML-Wandelen in de wereld

    Overzicht tochten
  • Wandelagenda

    Wandelagenda

    Wandelagenda Nederland

    Zoek een wandeling
  • Aanmelden wandelreizen

    Aanmelden wandelreizen

    Aanmelden
  • Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

    Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

    Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

    Lees meer
  • Wandelpaden OLAT

    Wandelpaden OLAT

    OLAT heeft in de jaren verschillende wandelpaden uitgezet, waar gidsen van verkrijgbaar zijn

    Overzicht bekijken

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.