Nieuws

 • 1e dag van de International Waendel Walk Wellingborough

  WAT KAN IK ZEGGEN ? MOOI, MOOI, MOOI deze 1e dag van de International Waen...

  Lees meer
 • Pelgrimsdag Pelgrimshoeve Kafarnaum te Vessem

  Het was een prachtige dag vandaag! Voor het eerst dit jaar steeg de temperatu...

  Lees meer
Meer nieuws

Camino Porto - Santiago de Compostela

Er zijn vele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela en één daarvan is de Camino Portugués van Porto naar Santiago de Compostela. Deze route biedt een prachtige ervaring voor pelgrims die op zoek zijn naar een alternatief voor de bekende Camino Francés.

De Camino Portugués is ongeveer 240 kilometer lang en kan in ongeveer twee weken worden afgelegd. De route begint in Porto, langs de rivier de Douro en door de oude stadskern. Onderweg passeer je kleine dorpjes, groene valleien en wijngaarden.

Een hoogtepunt van de route is de stad Ponte de Lima, bekend om zijn middeleeuwse brug en historisch centrum. Ook de stad Tui, gelegen aan de grens tussen Portugal en Spanje, is een belangrijke stop met de kathedraal van Santa María de Tui en prachtig uitzicht op de rivier de Miño.

Na het bereiken van Santiago de Compostela, waar de beroemde kathedraal met het graf van Sint Jacobus zich bevindt, kunnen pelgrims ervoor kiezen om verder te gaan op de Camino a Finisterre. Deze route is ongeveer 90 kilometer lang en duurt ongeveer vier dagen. Het biedt pelgrims de mogelijkheid om de zonsondergang te zien aan de kust van Finisterre en symbolisch hun kleding te verbranden (dit is niet langer toegestaan).

Als je geïnteresseerd bent om de Camino Portugués te ervaren, bieden wij een vierdaagse heenreis aan waarbij we met een personenbusje vertrekken vanuit Eindhoven en onderweg enkele mooie plaatsen aan de route bezoeken.

Afhankelijk van het aantal deelnemers en beschikbaarheid van vervoer kan een deel van de groep rechtstreeks naar Porto vliegen en terugvliegen vanuit Santiago.

Deze pelgrimsroute is een prachtige kans om de rijke geschiedenis en cultuur van de Camino Portugués te ervaren, en tegelijkertijd de persoonlijke en spirituele reis van een pelgrim te maken.

BIJEENKOMST PELGRIMSHOEVE VESSEM 
Onder voorbehoud.

 

Geschiedenis van de Bedenvaarten en Pelgrimeren door de eeuwen heen

 

Datum:  23 mei t/m 9 of 19 juni 2024
 

* Mocht eventueel de voorgaande wandeling van Leon - naar Santiago de Compostela niet door gaan, dan zal deze reis op de 21e beginnen met een busrit van 3 dagen met overnachtingen naar Portugal. De kosten van de vlucht zijn nagenoeg hetzelfde als de extra hotel overnachtingen

21 mei 2024

Breda naar Chartres-en-lumieres

Hier overnachten we en maken 's avonds mooie wandeling ca 2 a 3 uur bij de Kathedraal met lichtbeelden en muziek. Vanaf het invallen van de duisternis. Overnachting op eenvoudig hotel op 2 persoonskamers

22 mei 2024

Rit Chartres - Bilbao

wandelvakantie volledige verzorging santiago de compostela 1

Overnachting op 2 persoonskamers nabij Bilbao

23 mei 2024

Rit Bilbao - Porto

In de namiddag tijd om de Kathedraal van Léon te bezichtigen en de eerste stempel te halen. We omtmoeten de de groep vanuit Burgos in een voorplaatsje van Leon en wandelen met hun na de lunch na de Cathedraal

Programma (2 vrije plaatsen)

Donderdag 23 mei 2024 *

Vlucht naar Porto

Vlucht met Transavia naar Porto waar we drie nachten zullen overnachten in het centrum.

Vrijdag 24 mei 2024

Passadiços do Paiva - Porto

Passadiços do PaivaWe rijden naar de Passadiços do Paiva, deze unieke wandeling van houten trappen de Passadiços do Paiva.

Dit is een wandeling langs de rivier de over trappen en paden langs de oever van de rivier de Paiva. in Arouca gemeente, Aveiro, Portugal. Deze ruim 8 km lange wandeling gaat door  "onaangetast", omgeven door unieke schoonheid van landschappen, in een authentieke natuurlijke heiligdom langs de dappere wateren afdalingen, kwarts kristallen en bedreigde plantensoorten in Europa. De route strekt zich uit van de rivier de stranden van Areinho en Espiunca. Een reis door de biologie, geologie en archeologie dat blijft natuurlijk in hart, ziel en geest van elke natuurliefhebber. 

Het grondgebied Arouca Geopark door de UNESCO erkend als een Geologische Erfgoed van de Mensheid.

Na de wandeling rijden we door naar Porto naar onze apartement in Porto voor onze overnachting daar voor 3 nachten. 

Appartement

Dit ruime appartement beschikt over 1 woonkamer, 5 aparte slaapkamers en 3 badkamers met een inloopdouche en gratis toiletartikelen. De goed uitgeruste keuken heeft een kookplaat, een koelkast, een vaatwasser en keukengerei. Het appartement beschikt over een flatscreen-tv, een wasmachine, een eigen ingang, geluiddichte muren en uitzicht op de stad


Zaterdag 25 mei 2024

Rondwandeling Porto

Hier kan je de echte port drinken of heerlijk dineren aan de Douro, dwalen door de kronkelende straatjes van Porto.

De stad ligt schitterend op beide oevers van de Douro, verbonden door een imposante brug. 
Het heeft een karaktervol centrum en is levendig en natuurlijk kun je overal de beroemde portwijn proberen.

porto portugalPorto stond altijd bekend als arbeidersstad maar heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld als cultuurstad.

De bezienswaardigheden in Porto zijn er eigenlijk teveel om op te noemen.
Niet voor niets staat deze stad sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Verblijf 3  nachten in het hart van Porto in apartement met vier of 5 sslaapkamers keuken en woonkamer.

Ribeira

Ribeira is het oude centrum van Porto. In deze oude volkswijk op de noordoever van de Douro kun je dwalen door steile straatjes met oude huizen geschilderd in pasteltinten of uitblazen op een van de vele terrasjes. Deze wijk is nog steeds een woonbuurt en is dus eigenlijk een openluchtmuseum van Portugese cultuur. Zo zie je er vele huizen die versierd zijn met tegelplateaus, de azulejos. Zelfs de straatnaambordjes bestaan uit tegels.

Het centrum is het Praça da Ribeira, een gezellig pleintje met in het midden een modern kunstwerk: de kubus (O Cubo) van José Rodrigues. Ondanks de wirwar aan straatjes is het niet moeilijk je te oriënteren in Ribeira: naar beneden lopend kom je altijd uit bij de rivierkade, de Cais da Ribeira. Daar vindt u vele bars, cafés, restaurants en souvenirshops. Ook liggen er historische portboten (barcos rabelos) afgemeerd. Die boten zijn niet meer in gebruik voor het vervoer van port, maar je kan er wel rondvaarten mee maken. ’s Avonds is de rivierkade een levendig uitgaansgebied.

Zondag 26 mei 2024

Porto - San Paio 24 km

Vanaf de Kathedraal beginnen we onze wandeling. We volgen de kustvariant die een stuk veiliger is met verkeer.  Het eerste stuk tot aan Matosinhos is niet bepijld, daar voor moeten we wachten tot deze plaats.  We wandelen de Sé (Domplein) over richting Bisschoppelijk Paleis en gaan aan de rechterkant daarvan de trap af. Via de trappen der Waarheden  dalen we steil naar beneden naar de Douro. volgen we de mooie oeverpromenade.

Bij de vuurtoren Farol d S. Miguel, oorspronkelijk een kapel komen we bij een fort bij de monding van de Douro in de Atlantische Oceaan.

Matosinhos is een drukke plaats met een grote olieraffinaderij, maar heeft een van de beroemdste  Jacobuslegende afgespeeld.

In het jaar 44 na Chr. Vierde de Romeinse edelman Cayo Carpo op het zandstrand zijn huwelijk. Hij daagde zijn gasten uit voor een wedstrijd, de winnaar zou zijn die het verst de zee in zou rijden.  Hij galoppeerde met zijn paard over de zee tot aan de horizon. Daar kwam de Romein het stenen schip tegen met het lichaam van de apostel Jacobus waarvan Palestina naar Galicië werd vervoert. Onder de indruk bekeerde hij zich tot het christendom en dook onder in het water en kwam weer boven overdekt met Jacobsschelpen. Even eens zou in 124 de beeltenis van Bom Jesus de Boucas, de later schutspatroon zijn aangespoeld. Het Zimbória de Senhor do Padrão markeert de precieze plek. 

We wandelen deze dag langs de vuurtoren Farol da Boa Nova, deze is een van de hoogste vuurtoren van Portugal zijn licht reikt 52 km. Dan passeren we de Obeliso da Praia da Memória en wandelen over plankieren langs het strand tot uiteindelijk Vila Vhã

Overnachting 2 nachten in hotel Hotel Brazão. Hotel Brazão biedt elegante kamers in het hart van Vila do Conde, een voormalig vissersdorp. Het ligt op slechts 900 meter van het strand en beschikt over gratis WiFi.

Maandag 27 mei 2024

San Paio - Arcos 20 km

We vertrekken vanaf de plek waar we de dag ervoor geëindigd zijn en wandelen langs een duinlandschap. Vila do Condo met zijn Santa Clara klooster aan de oever van de Ave. 
Bij de Ponte de S Miguel de Arcos, een belangrijke rivieroversteek voegt zich de hoofdroute zich bij ons en gaan omhoog naar Arcos.

Dinsdag 28 mei 2024

Arcos - Barcelos/Ribeira 25 km

Bij Barclinhos zien we de ruïnes van het Grafelijk Paleis en op de banken konden pelgrims vroeger onder een afdak hun voeten wassen.

Het charmante Barcelos heeft ook zo zijn legendes, waarvan een voor iedereen die de route Frances gewandeld heeft bekend in de oren klinkt.
Het verhaal van de haan van Santo Dominco de la Calzada, toch zou ik de versie hier wat aannemelijker vinden.
Want hier werd de Galiciër door de rechter van de galg gered  van de galg, terwijl hij nog leefde. 

We overnachten in Casa da Ana Boutique Guest House Casa da Ana Boutique Guest House ligt in Barcelos, De accommodatie is erg sfeervol en goed ingericht en ligt aan een gezellig plein, waar je ook 's-ochtends ontbijt. Het historische stadscentrum, het kasteel en de Romeinse brug bevinden zich op 300 m van het hotel.

Woensdag 29 mei 2024

Barcelos - Ponte de Lima 29 km*

Van Barcelos naar Vila Boa kunnen we kiezen uit twee varianten de oude westelijk is landelijker, maar er moet bij een vierbaansweg met zebrapad overgestoken worden. De nieuwer ontwijkt die maar loopt door bebouwd gebied.  Na Aborim wandelen over een steenachtig pad omzoomd door wingerdloof door de velden.  Verder over veldweggetjes door een mooi cultuurlandschap met bosschages en velden.

We wandelen tot de kapel Senhora das Neves, deze ca 3 km voor Ponte de Lima, waar we slapen.

Onze overnachting is in Axis Ponte de Lima Golf Resort Hotel Dit moderne hotel heeft een rustige ligging in de provincie Minho in Portugal en beschikt over een groene horizon. Het beschikt over een verwarmd binnenzwembad

Typisch gerechten van deze Lima-Minho streek zijn gerechten met varkensvlees.

Donderdag 30 mei 2024

Ponte de Lima - Rubiães 18 km

Portugal 2017 Portugues Camino a Santiago. ponte de LimaVanuit het hotel gaan we eerst terug waar we gisteren geeindigd zijn en wandelen we verder na Ponte de Lima over een landweggetje wat even later een paadje wordt over stapstenen naast een muur. Bij regen kan dit door wingerdloof, lastige braamranken omzoomd pad flink onder water te komen staan.

Vlak voor Rubiães moeten we nog een 325 stijgen, dit gebeurd over een eerst steil paadje dan over een matig stijgende bosweg tot het hoogste punt.  Hierna krijgen we een steenachtige en later zandachtige afdaling. We stoppen deze dag bij de herberg van Rubiães en overnachten in Albergue Constantino te Paredes de Coura

Vrijdag 31 mei 2024

Rubiães - Valenca do Minho - Tui 21 km

Voordat we de laatste stad van Portugal bereiken wandelen we door een landelijk gebied waarin bossen, velden en dorpjes elkaar afwisselen. Dit gaat deels over de Romeinse weg XIX

Portugal-2017-Portugues Camino-Santiago-vesting-Valenca do MInhoValenca do Minho heeft een van de grootste en best bewaarde militaire complexen met wallen omgeven vestingenmuren en puntige bastions.  We nemen natuurlijk even de tijd om hier dit te bekijken, voordat we de laatste 4 km naar Spanje naar het Gallische Tui door wandelen.

We moeten natuurlijk wel rekening houden dat we gelijk een uur later zijn door het tijdsverschil met Portugal.

We overnachten in het Hotel Rectoral de Areas Tui ligt in een prachtige rustige omgeving net buiten een heerlijk bruisende stad,. Welkeaan de oever van de rivier de Miño en links van de route van Portugal naar Santiago. 

Zaterdag 1 juni 2024

Tui - Mos/Capela de Santiaguiño 26 km

We verlaten de grensplaats Tui vanuit ons hotel weer en volgen de voor ons bekende gele pijlen naar de plaats O Porriño.

Om het industriegebied van O Porriño te vermijden volgen we het nieuwe trace, die wel 1 kilometer langer is, maar landschappelijker mooier is.

Het is ook met de rust gedaan, het zal opmerkelijk drukker zijn op dit laatste stuk van 120 kilometer. Waar vele het beginpunt is om de minimale afstand van 100 kilometer te wandelen voor hun Compostela.

We overnachten in Alvear Suites ligt in het centrum Redondela. De moderne appartementen en studio's zijn alle voorzien van airconditioning en een woonkamer met een slaapbank en een televisie. De keuken is uitgerust met een wasmachine, een magnetron en een koelkast. De badkamer beschikt over een douche en een haardroger. 

Zondag 2 juni 2024

Mos/Capela de Santiaguiño - Pontevedra 25 km

Vanaf deze kleine Jacobuskapel boven op de heuvel bint deze dag onze wandeling en wandeleen naar Redondela. Een plaats gesticht volgens de legende door de Grieken, maar in het Nieuwe steentijd en Bronstijd werd deze streek al bewoond. En de Romeinen gebruite hem door de strategisch ligging aan de Romeinse weg XIX.

Ons overnachting is in Hotel Virgen del Camino Pontevedra nabij het centrum van de stad Pontevedra, aan de Portugese Camino de Santiago pelgrimsroute, in de laatste fase van Redondela-Pontevedra pad.

Maandag 3 juni 2024

Pontevedra - Caldas de Reis 23 km

Portugal 2017 Portugues Camino a Santiago-tuiWe verlaten Pontevedra sfeervol door de binnenstad en gaan daarna over kleine weggetjes en bospaden door een landelijk dunbebouwd gebied. We krijgen een paar mooie stukken vandaag voorgeschoteld. Ons verblijf voor de nacht is Hotel Scala in Padron waar we twee nachten zullen slapen

Dinsdag 4 juni 2024

Caldas de Reis - Padrón 19 km

Een glooiendere route dan de afgelopen dagen wacht ons door een mooie landschap. Aan het einde van deze etappe kunnen we nog een korte lus maken langs het klooster van Hebón. Deze laatste wordt aangegeven door blauwe pijlen.

Met Padrón bereik je de plaats waar de Jacobuscultus begon. De uit Palestina komende stenenschip met het lijk van de apostel Jacob de Meerdere zou de Rio Sar zijn opgevaren. Dit wordt afgebeeld op de fontein Fuente del Carmen. Jaarlijks wordt er op 24/25 juli een bedevaart op de kruisweg met zijn 130 treden gehouden. In dit Galicische dorp Padron slapen we in Hotel Scala.

Woensdag 5 juni 2024

Padrón - Santiago de Compostela 24 km

We beginnen deze dag aan het laatste traject naar Santiago de Compostela welke goed zijn voor zeker ruim 7 uur wandelen. Ook moeten we nog enkele hoogteverschillen overbruggen voor we ons doel de Kathedraal met het graf van de Apostel Sint Jacobus bereikt hebben. We wandelen wederom over de Romeinse weg XIX. Voor dat we de kerktoren van de Kathedraal kunnen ontdekken zullen we wandelen tot de buitenwijk O Milladoir, waar de Vreugdeberg van de Portugese route bereiken.. Toch zal men daarna nog 1,5 uur moeten wandelen voor we op het plein voor de kathadraal ons doel bereikt hebben.

Al zal menigeen het "Einde van de Wereld"Finisterra en Muxia, daarna als waardige afsluiting van hun pelgrimspad over de Camino zien. Bij de paal met het magische getal 0 Km.

Kathedraal santiago de compostealWe zullen overnachten Vella Nova by Serendipia Turismo Santiago.  Het vakantiehuis heeft 5 slaapkamers, een flatscreen-tv, een uitgeruste keuken met een vaatwasser en een magnetron, een wasmachine en 2 badkamers met een bidet. 

Verblijf in het hart van Santiago de Compostela op 500 meter van de Kathedraal. Dit is een vakantiehuis met 5 slaapkamer maar we moet wel trappen lopen. Verkeersvrije straat.
Buiten de Kathedraal ligt ook Universiteit op 200 meter afstand

Donderdag 6 juni 2024

Santiago de Compostela

Vandaag wandelen in de ochtend  langs en Pelgrimsbureau om onze Compostel op te halen en naar de Nederlandse Huiskamer van Santiago de Compostela van het genootschapen aanwezig te zijn bij de Pelgrims Mis.

Er zijn tegenwoordig viermaal daag een mis is o.a om 12.00 uur, maar willen je een mooie plek hebben dien je toch wel 1 uur van te voren aanwezig te zijn.nog voor de mis op te halen voor de drukte. 

Natuurlijk hopen we dat het wierookvat gaat zwaaien , maar er zijn tegenwoordige meerdere missen per dag.

Na de Pelgrimsmis eten we gezamelijk en is iedereen vrij wat die verder wilt doen deze dag

Vrijdag 7 juni 2024

Verlenging naar Muxia en Finisterra/Fisterra of terugrit/vlucht richting Nederland

Overnachting in de buurt van Bilbao of Franse grens.
Er bestaat ook de mogelijkheid, als het aantal wat terug gaat te klein is, dat er naar Nederland terug wordt gevlogen.

Zaterdag 18 juni 2024

Rit Bilbao - omgeving Parijs

Overnachting nabij Parijs

Zondag 19 Juni 2024

Terug in Breda

 

Inbegrepen

 • Welkomst koffie/thee
 • Vervoer Portugal en terug met personenbusje
 • Overnachtingen in Hotels, Albergues of huis /Appartement op 2 persoonskamers
 • Alle maaltijden dus ontbijt, lunch en diners
 • Onderweg om de ca. 7/8 km een verzorging met koffie/thee/soep/fruit
 • Bagage vervoer
 • een pelgrimspaspoort
 • Donatie Asia Care Foundation

Niet inbegrepen 

 • Consumpties zijn voor eigen rekening. 

Inschrijven

Beschrijving  Prijs
 

Wandelreis   incl. maaltijden, overnachtingen (appartement, hostels en hotels) en vervoer van en naar Nederland, Nederlandstalige wandelgids, bagagevervoer, Credencial om stempels in te verzamelen,verzorging onderweg

€ 1950,-*

Toeslag 1 persoons kamer indien U alleen wilt slapen

€ 770,00

Verlenging  Santiago de Compostela - Finisterre € 620,00 

* De richtprijs van deze reis is inclusief huisvesting, maaltijden vervoer en begeleiding bij minimaal 7 deelnemers

Aanmelden  

dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal € 500,- over te maken op Bankrekening  NL79 INGB0003732710 t.a.v. M.H.Tromp te Drachten  met vermelding  Santiago Porto -Santiago of met Finisterra
Drie maanden voor vertrek dient € 1000,- aanbetaald te zijn
Restant  van de reissom dient steeds 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Denk aan een reis- en annuleringsverzekering.  
 

"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

MET DANK AAN Edwin van der Hoofd van Friend of Walking

Nieuws

 • 1e dag van de International Waendel Walk Wellingborough

  WAT KAN IK ZEGGEN ? MOOI, MOOI, MOOI deze 1e dag van de International Waen...

  Lees meer
 • Pelgrimsdag Pelgrimshoeve Kafarnaum te Vessem

  Het was een prachtige dag vandaag! Voor het eerst dit jaar steeg de temperatu...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl
p/a Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten

66 643354939 Thailand (5 uur tijdsverschil momenteel)/+31652788806
 • Cafe Tsjoch Drachten

  Cafe Tsjoch Drachten bruin café

  Café Tsjoch is een gezellig en sfeervol bruin café in hartje van Drachten. Een café dat voor een ieder wat te bieden heeft.

  Bezoek de website
 • De hele wereld verbonden via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Goedkoop bellen via VoIP

  Lees meer
 • De Wandelsite

  De Wandelsite

  De Wandelsite wandelen Met een groepje van 7-10 mensen een wandeltocht maken? Meld je aan voor de gratis wandelagenda

  Lees meer
 • Wandelsportvereniging OLAT

  wsv OLAT wandelsportvereniging

  wsv OLAT OLATNieuws Ons nieuwsblad, OLATNieuws, verschijnt 11 keer per jaar. Maandelijks ontvangen de leden het.

  Bezoek de website
 • IML-Wandelingen

  IML-Wandelen in de wereld

  IML-Wandelen in de wereld

  Overzicht tochten
 • Wandelagenda

  Wandelagenda

  Wandelagenda Nederland

  Zoek een wandeling
 • Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden
 • Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Lees meer
 • Wandelpaden OLAT

  Wandelpaden OLAT

  OLAT heeft in de jaren verschillende wandelpaden uitgezet, waar gidsen van verkrijgbaar zijn

  Overzicht bekijken

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.