Nieuws

 • Op zoek naar het echte pelgrimsgevoel (2) Athez - La Bénisson-Dieu

  18 augustus 2011 Gisterenavond brachten we door in Athez, waar het flink h...

  Lees meer
 • Op zoek naar het echte pelgrimsgevoel (1)

  Maandag 15 augustus 2011 De nacht was kort en rusteloos. Laatste minuten w...

  Lees meer
Meer nieuws

Camino Burgos - Leon

De Camino de Santiago is een eeuwenoude pelgrimsroute die dwars door Europa loopt en pelgrims naar de begraafplaats van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in Spanje brengt. Deze pelgrimstocht biedt niet alleen de gelegenheid om te wandelen en te reflecteren, maar ook om enkele van de meest prachtige en historisch rijke plaatsen op de route te ontdekken.

Onze reis begint op vrijdag 6 september 2024, wanneer we vertrekken vanuit Reims, Frankrijk, na een stevig ontbijt. Ons eerste doel is Reims zelf, waar we naar verwachting rond 10.00 uur aankomen. Hier zullen we enkele uren doorbrengen voordat we onze weg vervolgen naar Vézelay.

Reims, gelegen in het hart van de beroemde Champagne-regio, staat bekend om zijn rijke geschiedenis en heerlijke champagne. De majestueuze Notre-Dame kathedraal, waar Franse koningen werden gekroond, is een van de hoogtepunten van de stad. Geniet van charmante boetiekjes, gezellige cafés en uitstekende restaurants terwijl je de sfeervolle straten van het oude stadscentrum verkent. Een bezoek aan een champagnehuis mag niet ontbreken, en het Musée de la Reddition herbergt de historische plek waar de Duitse overgave werd ondertekend aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Na Reims gaan we verder naar Vézelay, waar we de betoverende schoonheid van dit Bourgondische dorp ontdekken. Hier staat de indrukwekkende basiliek van Vézelay, een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. Deze basiliek is ook het beginpunt van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die we een stukje zullen bewandelen.

Onze pelgrimstocht brengt ons vervolgens naar Conques, een historisch juweeltje in Frankrijk, op maandag 9 september 2024. Hier bewonderen we de Romaanse abdijkerk van Sainte-Foy en verkennen we de geplaveide straatjes van dit charmante dorp. Conques is ook een belangrijk punt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Op dinsdag 10 september 2024, bereiken we Pamplona, een stad doordrenkt van geschiedenis, cultuur en tradities. Hier kun je de prachtige kathedraal van Santa María bewonderen, genieten van lokale pintxos en de levendige sfeer van deze stad ervaren. Ook de Camino de Santiago loopt door Pamplona, en we zullen de kans hebben om een stukje van deze beroemde pelgrimsroute te ervaren.

Laat je betoveren door de schoonheid en de geschiedenis van deze prachtige steden terwijl we ons voorbereiden op het volgende deel van onze reis, de Camino de Santiago van Burgos naar León.

Geschiedenis van de Bedenvaarten en Pelgrimeren door de eeuwen heen

BIJEENKOMST PELGRIMSHOEVE VESSEM 
20 mei 2024

Op 20 mei 2024 staat pelgrimeren naar Santiago de Compostella centraal in Vessem voor de pelgrimsreizen van TT-wandelreizen.
Het dagprogramma begint met een pelgrimsmaaltijd in de pelgrimsherberg, waar pelgrims vanuit binnen- en buitenland samenkomen om ervaringen te delen en zich voor te bereiden op hun verdere reis.

Na de maaltijd volgt een pelgrimswandeling door het prachtige natuurgebied rond Vessem.
Tijdens de wandeling zijn er momenten van bezinning waarbij het thema pelgrimeren en de betekenis ervan voor de pelgrims centraal staan.

Terug in de pelgrimsherberg staat een lezing gepland door een ervaren pelgrim die zijn of haar ervaringen deelt met de aanwezigen.
Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De dag wordt afgesloten in de Stiltekapel, waar pelgrims het licht van de Pelgrimskaars doorgeven.
Dit vormt een prachtige afsluiting van een inspirerende dag waarin het pelgrimeren naar Santiago de Compostella centraal staat.

Datum:  6 t/m 19  september 2024

Burgos tot Leon Spanje

Programma

Vrijdag 6 september 2024

Eindhoven - Thionville

Vrijdagmiddag zullen vanaf Eindhoven om  15.00 uur vertrekken via Maastricht NS (16.15 uur) voor een rit net boven Luxemburg. Waar we zullen overnachten

Zaterdag 7 september 2024

Reims - Vezelay

We vertrekken op zaterdagochtend na het ontbijt richting Reims, waar we naar verwachting rond 10.00 uur zullen aankomen. Hier zullen we blijven tot 17.00 uur voordat we verder reizen naar Vezelay.

Ontdek de pracht van Reims, een stad doordrenkt van geschiedenis en charme. Gelegen in het hart van de beroemde Champagne-regio, biedt Reims een unieke mix van historische bezienswaardigheden, bruisende cultuur en natuurlijk heerlijke champagne.

Een van de absolute hoogtepunten van Reims is de majestueuze Notre-Dame kathedraal, een meesterwerk van gotische architectuur. Het is hier dat de Franse koningen werden gekroond, en het interieur is adembenemend met zijn pracht en praal.

Verken de sfeervolle straatjes van het oude stadscentrum, waar je charmante boetiekjes, gezellige cafés en uitstekende restaurants zult ontdekken. Proef lokale specialiteiten en geniet van de levendige sfeer.

Een bezoek aan een champagnehuis is een absolute must tijdens je verblijf in Reims. Ontdek de geheimen van het champagne maken tijdens een rondleiding door een van de vele beroemde champagnehuizen in de regio. Proef de sprankelende wijn en leer meer over de rijke geschiedenis en tradities achter dit wereldberoemde drankje.

Voor geschiedenisliefhebbers is het Musée de la Reddition een absolute must-see. Dit museum herbergt de plek waar de Duitse overgave werd ondertekend aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkende locatie vol historische betekenis.

Reims biedt ook talloze mogelijkheden voor liefhebbers van kunst en cultuur. Bezoek het Palais du Tau, een voormalig aartsbisschoppelijk paleis dat nu dienst doet als museum. Bewonder de prachtige kunstwerken en artefacten die hier tentoongesteld worden.

Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, champagne, kunst of gewoon wilt genieten van de charmante sfeer van deze stad, Reims heeft voor ieder wat wils. Laat je betoveren door de schoonheid en levendigheid van deze unieke bestemming.

Overnachting nabij Vezelay in het ibis Avallon.

Zondag 8 september 2024

Vézelay

We ontdekken de betoverende schoonheid van Vézelay, een charmant dorpje in Frankrijk dat doordrenkt is van geschiedenis en spiritualiteit. Gelegen in de prachtige regio Bourgondië, staat Vézelay bekend om zijn indrukwekkende basiliek, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De basiliek van Vézelay, ook wel bekend als de Basilique Sainte-Marie-Madeleine, is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. Met zijn imposante torens en elegante gebeeldhouwde details is het een adembenemend gezicht. Het interieur van de basiliek is al even indrukwekkend, met prachtige fresco's en een serene atmosfeer die je diep raakt.

Maar Vézelay heeft meer te bieden dan alleen de basiliek. Wandel door de smalle geplaveide straatjes van het dorp en laat je betoveren door de oude stenen huizen, schilderachtige pleintjes en gezellige cafés. 

Vézelay ook het startpunt van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Waar we een stukje om 15.00 uur over zullen wandelen naar Church of Notre-Dame of Saint-Père.

Hierna rijden we naar ons hotel.

Overnachting in de Hôtel Albert Elisabeth Gare SNCF te Clermont-Ferrand

Maandag 9 september  2024

Conques: Een historisch juweeltje in Frankrijk

In het hart van Frankrijk, gelegen in de prachtige regio Occitanie, ligt het schilderachtige dorpje Conques. Met zijn rijke geschiedenis en charmante straatjes is Conques een waar juweeltje dat je niet mag missen tijdens je reizen door het land.

Het historische belang van Conques is te zien aan de prachtige Romaanse abdijkerk van Sainte-Foy. Deze indrukwekkende kerk dateert uit de 11e eeuw en is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. Bewonder de gedetailleerde beeldhouwwerken en de prachtige glas-in-loodramen terwijl je door het interieur van de kerk wandelt. Als we tijd hebben zullen we ook naar de uitleg van de monnik over de Tmpaan bekijken, dat was altijd een hele belevenis en het orgelmuziek in de Abdijkerk

Wandel door de geplaveide straatjes van Conques en laat je betoveren door de authentieke sfeer. Bewonder de vakwerkhuizen met hun kleurrijke bloembakken en ontdek de gezellige winkeltjes en ambachtelijke ateliers. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Museum van Kunst en Populaire Tradities, waar je meer te weten kunt komen over de rijke cultuur en tradities van dit historische dorp.

Door Conques loopt ook de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. We zullen de uitleg van de monnik over het 12de eeuwse timpaan in het portaal van Conques' kathedraal, deze  behoort tot het beste dat Frankrijk aan middeleeuwse sculptuur heeft bewaard. We zullen om 20.30 uur de pelgrimsmis met het orgelspel meemaken.

Overnachting in Auberge Saint Jacques

Dinsdag 10 september  2024

Pamplona - Ontdek de levendige stad van de stierenrennen en festivals

Welkom in Pamplona, een bruisende stad vol geschiedenis, cultuur en tradities. Vooral bekend om de wereldberoemde stierenrennen tijdens het San Fermín-festival, heeft Pamplona zoveel meer te bieden.

Wandel door de smalle straatjes van de historische binnenstad en bewonder de prachtige architectuur, zoals de imposante kathedraal van Santa María. Geniet van heerlijke pintxos, de lokale tapas, in de levendige bars en ontdek de lokale wijnen in de traditionele bodega's.

Verken de groene parken en tuinen, zoals het indrukwekkende Ciudadela-park, waar u kunt ontspannen en genieten van de mooie omgeving. 

Ook hier kan je de  Camino de Santiago te ervaren, deze beroemde pelgrimsroute die door Pamplona loopt.

Gewoon even genieten van de charmante sfeer van de stad, Pamplona heeft voor elk wat wils.

Laat u betoveren door de levendige energie en de warme gastvrijheid van deze prachtige stad in het hart van Spanje. Overnachting in deze omgeving

Woensdag 11 september  2024

Ontdek het historische Burgos

We reizen na het ontbijt naar de stad Burgos, waar we aan onze Camino zullen beginnen. Maar deze dag hebben we de tijd om de stad eerst te bekijken.

Burgos, gelegen in het hart van Spanje, is een stad die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur. Met zijn prachtige architectuur, sfeervolle straatjes en levendige sfeer is Burgos een must-visit bestemming voor reizigers.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Burgos is de majestueuze kathedraal van Burgos, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze imposante gotische kathedraal, met zijn fijne details en prachtige glas-in-loodramen, is een adembenemend staaltje vakmanschap.

Naast de kathedraal zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden die je kunt verkennen. Wandel door de oude stad en bewonder de middeleeuwse architectuur, zoals het imposante kasteel van Burgos en de pittoreske bruggen over de rivier de Arlanzón.

Geniet van de lokale keuken in een van de vele tapasbars en restaurants die de stad rijk is. Proef de heerlijke regionale gerechten, zoals de beroemde Morcilla de Burgos (bloedworst) en het sappige geroosterde lamsvlees.

Burgos heeft ook een levendige sfeer, vooral 's avonds wanneer de straten tot leven komen met gezellige bars en cafés. Geniet van een drankje op een terras en observeer het lokale leven terwijl je geniet van de warme Spaanse avonden.

Verken deze historische stad en laat je betoveren door zijn schoonheid en cultuur.

CAMINO DE SANTIAGO BURGOS - LEON - SANTIAGO DE COMPOSTELLA

Programma

Donderdag 12 september  2024

BURGOS – HORNILLOS DEL CAMINO (21 KM)

We starten onze pelgrimstocht in het historische Burgos en vervolgen onze weg westwaarts naar Hornillos del Camino. Deze prachtige etappe van de Camino de Santiago beslaat ongeveer 21 kilometer en voert ons door schilderachtige landschappen, glooiende heuvels en uitgestrekte velden. Hornillos del Camino verwelkomt ons met zijn traditionele architectuur en gastvrije inwoners, waardoor het een ideale plek is om de dag in een rustige en ontspannen sfeer af te sluiten.

Overnachting in Hostal-Bar Restaurante "La Fuente" in Rabé de las Calzadas

Vrijdag 13 september  2024

HORNILLOS DEL CAMINO – CASTROJERIZ (20 KM)

De volgende etappe brengt ons van Hornillos del Camino naar Castrojeriz, een route die ongeveer 20 kilometer beslaat. Tijdens deze betoverende reis worden we getrakteerd op adembenemende landschappen, panoramische uitzichten en een schat aan historische bezienswaardigheden.

Terwijl we onze weg vervolgen, zullen we genieten van de prachtige natuurlijke omgeving, waaronder velden en glooiende heuvels.

Eenmaal aangekomen in Castrojeriz worden we begroet door de charmante straten van dit historische stadje. De smalle straatjes en oude gebouwen ademen een sfeer van vervlogen tijden. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de ruïne van een middeleeuws kasteel, dat hoog boven de stad uittorent.

Kortom, deze etappe belooft een onvergetelijke ervaring te worden, waarbij de schoonheid van de natuur en de rijke geschiedenis van de regio samenkomen om pelgrims te betoveren.

Overnachting in Casa Rural EL RINCON DEL CHEF

Zaterdag 14 september  2024

CASTROJERIZ – FRÓMISTA (25 KM)

De etappe van Castrojeriz naar Frómista, die ongeveer 25 kilometer beslaat, biedt een boeiende combinatie van historische bezienswaardigheden en schilderachtige maar uitgestrekte landschappen. Terwijl je over deze route wandelt, kom je langs de opvallende brug van Itero del Castillo, die een karakteristiek kenmerk van de omgeving is en een prachtige plek vormt om even te pauzeren en te genieten van het uitzicht.

Het hoogtepunt van deze etappe is ongetwijfeld de betoverende stad Frómista, die bekend staat om zijn unieke romaanse architectuur. Terwijl je door de straten van Frómista loopt, zul je versteld staan van de historische gebouwen met hun kenmerkende romaanse stijl.

Het landschap dat je tijdens deze etappe tegenkomt, is ook adembenemend. Je wandelt door het glooiende platteland van Spanje, omringd door velden en paden die je dieper de geschiedenis en cultuur van de regio in trekken.

Overnachting in Hotel Rural En El Camino in Boadilla del Camino

Zondag 15 september  2024

FRÓMISTA - CARRIÓN DE LOS CONDES (19 KM)

Onze reis begint met een relatief korte, doch prachtige etappe van 19 kilometer van Frómista naar Carrion de los Condes. Deze stad biedt zowel historische schatten als natuurlijke schoonheid, wat het tot een boeiende tussenstop maakt op onze pelgrimstocht.

Tijdens deze etappe zullen we enkele opmerkelijke bezienswaardigheden tegenkomen, zoals de romaanse kerk van San Martin in Frómista en het klooster van San Zoilo in Carrion de los Condes. Beide plaatsen getuigen van de rijke religieuze geschiedenis van de regio.

Daarnaast kunnen we genieten van de natuurlijke schoonheid van het landschap, dat zich kenmerkt door uitgestrekte velden en rustige paden.

Overnachting: Hostal Santiago

Maandag 16 september 2024

CARRIÓN DE LOS CONDES - TERRADILLOS DE LOS TEMPLARIOS (26 KM)

Op maandag vervolgen we onze reis op de Camino de Santiago, van Carrión de los Condes naar Sahagún. Deze etappe beslaat ongeveer 24 kilometer en voert ons door afwisselende landschappen van velden en kleine dorpen.

Onderweg zul je enkele karakteristieke kenmerken van de Camino tegenkomen, zoals de gele pijlen die de route markeren en de schelpsymbolen die de weg wijzen. Deze symbolen zijn handige gidsen voor pelgrims en helpen je op de juiste koers te blijven.

Sahagún is een historische stad met een rijke geschiedenis en wordt vaak beschouwd als een belangrijke tussenstop op de Camino. Hier kun je de overblijfselen van oude kloosters en kerken verkennen, evenals het indrukwekkende Plaza Mayor (hoofdplein), waar je kunt ontspannen en genieten van een welverdiende rustpauze.

Overnachting: Vakantiehuis El encanto de un pueblo

Dinsdag 17 september 2024

TERRADILLOS DE LOS TEMPLARIOS – BERCIANOS DEL REAL CAMINO (23 KM)

De volgende etappe brengt ons van Terradillo de los Templarios naar Bercianos del Real Camino, een tocht van 23 kilometer door het Spaanse platteland. Na een prachtige wandeling bereiken we Bercianos del Real Camino, een dorp dat bekend staat om zijn gastvrijheid.

Woensdag 18 september  2024

BERCIANOS DEL REAL CAMINO – MANSILLA DE LAS MULAS (26 KM)

De route van Bercianos del Real Camino naar Mansilla de las Mulas beslaat 26 kilometer en biedt een prachtige en uitdagende ervaring. Deze etappe leidt ons door het betoverende landschap van de regio León en brengt ons naar het historische stadje Mansilla de las Mulas.

Donderdag 19 september  2024

MANSILLA DE LAS MULAS – LEÓN (18 KM)

De laatste etappe van onze pelgrimstocht voert ons van Mansilla de las Mulas naar de bruisende stad León. Gedurende deze 18 kilometer lange route passeren we historische bezienswaardigheden en genieten we van de natuurlijke schoonheid om ons heen. Eenmaal in León kunnen we de prachtige gotische kathedraal bewonderen en genieten van de levendige sfeer van de stad.

Deelnemers die ook het traject van Leon naar Santiago voltooien, zullen 's avonds rond 17.00 uur een wandeling maken van León naar Le Virgen del Camino, over een afstand van 10 kilometer.

Vrijdag 20 september  2024

Terugreis Nederland

Voor de terugreis naar Nederland zijn er verschillende opties, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Maar naar alle waarschijnlijkheid zal er vertrokken worden om 05.30 uur met de bus naar Madrid, waar men om 13.00 uur vliegt naar Amsterdam waar men om 15.45 uur aankomt.

VERDERE NAAR SANTIAGO

Inbegrepen

 • Welkomst koffie/thee
 • Vervoer Nederland/Spanje met personenbusje/bus (of vliegen)
 • Overnachtingen in Hotels, Albergues of huis /Appartement op 2 persoonskamers 
 • Alle gezamelijke maaltijden  ontbijt, lunch en diners tijdens de wandeldagen
 • Onderweg om de ca. 7/8 km een verzorging met koffie/thee/soep/fruit/brood
 • Bagage vervoer (bagage maximaal 15 kg geen grote koffers, dient zelf een trap opgedragen te kunnen worden)
 • een pelgrimspaspoort
 • Pelgrimsdag 20 mei 2024 te Vessen
 • Donatie Asia Care Foundation

Niet inbegrepen 

 • Consumpties zijn voor eigen rekening. 
 • Lunch en diners de op heen en terugweg

De overnachtingen in Hotels, Hostels,  op 2 persoonskamers.

Inschrijven

Beschrijving Prijs

Santiago de Compostela

Wandelreis  Burgos - Leon   incl.. maaltijden, overnachtingen (appartement, hostels en hotels) en vervoer

€ 2195,-
€ 1995,-*

Toeslag 1   persoonskamer indien U alleen wilt slapen

ca. € 720,00

Combinatie wandelreis Burgos - Santiago de Compostella € 3450,-

* De richtprijs van deze reis is inclusief huisvesting, maaltijden vervoer en begeleiding bij minimaal 7 deelnemers voor 30 juni 2024 ingeschreven

Aanmelden  

dient men door het invullen van het aanmeldformulier en een bedrag van minimaal € 500,- over te maken op Bankrekening  NL79 INGB0003732710 t.a.v. M.H.Tromp te Drachten  met vermelding  Santiago Leon-Santiago
Drie maanden voor vertrek dient € 1000,- aanbetaald te zijn
Restant  van de reissom dient steeds 6 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Denk aan een reis- en annuleringsverzekering. 


Meld je aan

tevoet naar santiago
"A Smile is the Same in Every Language"  "Leef nu morgen kan het misschien niet meer"

Deze website is door mij de grootste zorg samengesteld, desondanks aanvaard ik geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. 

 

Nieuws

 • Op zoek naar het echte pelgrimsgevoel (2) Athez - La Bénisson-Dieu

  18 augustus 2011 Gisterenavond brachten we door in Athez, waar het flink h...

  Lees meer
 • Op zoek naar het echte pelgrimsgevoel (1)

  Maandag 15 augustus 2011 De nacht was kort en rusteloos. Laatste minuten w...

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

TT-Wandelreizen.nl / Theo Tromp
p/a Sint Jansberg 67
9202 ED Drachten

+31495712072/+31652788806
 • Cafe Tsjoch Drachten

  Cafe Tsjoch Drachten bruin café

  Café Tsjoch is een gezellig en sfeervol bruin café in hartje van Drachten. Een café dat voor een ieder wat te bieden heeft.

  Bezoek de website
 • De Wandelsite

  De Wandelsite

  De Wandelsite wandelen Met een groepje van 7-10 mensen een wandeltocht maken? Meld je aan voor de gratis wandelagenda

  Lees meer
 • Wandelsportvereniging OLAT

  wsv OLAT wandelsportvereniging

  wsv OLAT OLATNieuws Ons nieuwsblad, OLATNieuws, verschijnt 11 keer per jaar. Maandelijks ontvangen de leden het.

  Bezoek de website
 • IML-Wandelingen

  IML-Wandelen in de wereld

  IML-Wandelen in de wereld

  Overzicht tochten
 • Wandelagenda

  Wandelagenda

  Wandelagenda Nederland

  Zoek een wandeling
 • Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden wandelreizen

  Aanmelden
 • Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN)

  Lees meer
 • Wandelpaden OLAT

  Wandelpaden OLAT

  OLAT heeft in de jaren verschillende wandelpaden uitgezet, waar gidsen van verkrijgbaar zijn

  Overzicht bekijken

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.